open-navfaktor-logo
search
Selektor najavio
Proslavljeni Danac pomaže Šumanu u reprezentaciji BiH
Koliko je Šuman ozbiljno shvatio kvalifikacije za EP najbolje ilustruje podatak da će mu pomoćnik u biti proslavljeni danski rukometaš Boesen
18.09.2018. u 14:15
get url
text

Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, istakao je za Anadolu Agency (AA) da se za početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine priprema kao da "smo Francuska ili Danska".

Naglašava da je već sastavio spisak od 28 igrača koje mora prijaviti Evropskoj rukometnoj federaciji (EHF) i da je napravio plan priprema, te da će mu u radu pomagati legenda danskog rukometa Lasse Boesen, a da će nekada jedan od najboljih golmana svijeta Kasper Hvidt doći kao gost.

- Napravio sam spisak igrača i plan priprema. Čekam samo zvanično obavještenje iz EHF-a do kada je rok za prijavu igrača za kvalifikacije. Mislim da će dopis stići do kraja ove ili početkom sljedeće sedmice. Napravio sam spisak od 28 igrača, ali ću za prijavu čekati do posljednjeg trenutka, jer se uvijek može dogoditi nešto nepredviđeno - pričao je Šuman dodavši:

- Trebali bi se okupiti u nedjelju, 21. oktobra. Svaki dan je jako važan, jer već 25. oktobra igramo u gostima kod Bjelorusije. Oni su promijenili termin odigravanja utakmice, pa ćemo morati i mi isto uraditi sa ogledom protiv Češke u Tuzli. Bilo je planirano da igramo 27. oktobra, ali ćemo probati pomjeriti za dan kasnije.

Šuman kaže da je, što se njega tiče, sve spremno za 21. oktobar i da je sada ostalo da novi ljudi u Rukometnom savezu BiH osiguraju smještaj za reprezentaciju i organizuju putovanje za Minsk.

- U kontaktu sam sa ljudima iz Saveza. Razgovarao sam sa Vojislavom Rađom i Halilom Škaljićem, novim članovima Upravnog odbora, kao i sa Almom Čengić, privremenim operativcem Saveza. Nadam se da će sve biti uredu. Opet kažem, u tom sportskom dijelu pripremam se kao da smo Francuska ili Danska. Imam komunikaciju sa igračima, svi su upoznati sa planom priprema i protivnicima koji nas čekaju u prva dva kola kvalifikacija - kaže Šuman.

Koliko je ozbiljno shvatio početak kvalifikacija za EP najbolje ilustruje podatak da će mu pomoćnik u stručnom štabu biti proslavljeni danski rukometaš Boesen, koji je sa Danskom, za koju je odigrao 159 utakmica, 2008. godine bio šampion Evrope.

- Za ove kvalifikacije dobit ćemo pojačanje na klupi u vidu Boesena, koji iza sebe ima ogromno igračko iskustvo što će pokušati prenijeti našim reprezentativcima. To je čovjek koji je osvajao titule u Danskoj i Španiji, sa danskom reprezentacijom igrao velika takmičenja i osvajao medalje. Mislim da će to biti inspirativno za naše momke, ipak, se radi o čovjeku koji je rukomet učio na terenu, a ne iz knjiga. Osim njega doći će i Hvidt, svojevremeno jedan od najboljih golmana na svijetu, koji će biti gost. Želim da nas malo posjeti i razgovara sa igračima, ali naravno i prenese dio znanja našim golmanima. Obavio sam razgovor i sa bivšim bh. reprezentativcem Edinom Bašićem, koji bi također trebao doći na pripreme par dana. Mislio sam da igra, ali se oprostio prije nekoliko mjeseci. No, može biti koristan za nas u svakom pogledu u ta dva ili tri dana koliko bude s nama. Želim tom lijepom, korisnom i kvalitetnom komunikacijom da napravimo nešto dobro - rekao je Šuman, te naglasio:

- Mislim da je ovo šansa generacije da prvi put ode na Evropsko prvenstvo. Tu je mnogo igrača koji su godinama u reprezentaciji i zaista bi bilo lijepo da karijeru okrune odlaskom na EURO. Oni su isto svjesni te šanse. Protivnici u grupi nisu atraktivni, ali su veoma neugodni, tako da se ne smijemo zavaravati da će biti lako. No, zato sam i pozvao Boesena u stručni štab, jer je on promijenio više "rukometnih kultura". Igrao je u Danskoj, Španiji i Njemačkoj na najvišem nivou. Probao je sve, radio je i kao trener i kao sportski direktor. Mislim da može dosta da nam doprinese. Važno mi je i Hvidt da se pojavi, jer je to rukometna veličina.

Boesen je tokom karijere igrao za Kolding, Portland San Antonio, Lemgo i Flensburg. Sa Danskom je osim evropskog zlata osvojio svjetsko srebro i bronzu. Hvidt je branio za Ajax Kopenhagen, Cangas, Lemgo, Ademar Leon, Portland San Antonio, Barcelonu, FC Kopenhagen, AG Kopenhagen i Kolding. Na golu Danske stajao je čak 209 puta te osvojio evropsko zlato i tri bronze i svjetsku bronzu.

Šuman je dodao i da je među reprezentativce vratio iskusnog golmana Nebojšu Grahovca, koji već godinama brani u francuskom Chartresu. U posljednje vrijeme zbog privatnih problema nije bio u situaciji da brani za bh. tim, ali je u razgovoru selektoru potvrdio da je sada potpuno spreman da se vrati.

Rukometna reprezentacija BiH u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine igrat će u grupi 5 sa selekcijama Bjelorusije, Češke i Finske. Na EP plasirat će se po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od osam grupa te četiri najbolje trećeplasirane. Kvalifikacije počinju 24. oktobra ove godine, a završavaju 16. juna 2019. Na EP u Švedskoj, Austriji i Norveškoj po prvi put će nastupiti 24 reprezentacije, a održat će se od 9. do 26. januara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.