open-navfaktor-logo
search
Svjetski dan humanitarnog rada
Prošle godine stradalo oko 400 humanitaraca
Povodom Svjetskog dana humanitarnog rada visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides saopćili su kako su kršenja međunarodnog humanitarnog prava i dalje jedan od najvećih izazova u zaštiti civila.
19.08.2019. u 18:02
get url
text

Povodom Svjetskog dana humanitarnog rada visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides saopćili su kako su kršenja međunarodnog humanitarnog prava i dalje jedan od najvećih izazova u zaštiti civila, ali i humanitarnog i zdravstvenog osoblja.

Ove je godine 70. godišnjica Ženevskih konvencija, zbog čega je 2019. ključna godina za međunarodno humanitarno pravo. Humanitarni radnici izloženi su sve većim rizicima, a Evropska unija odaje priznanje tim ljudima koji širom svijeta riskiraju svoje živote kako bi dostavili humanitarnu pomoć gdje je potrebna. Nedvosmisleno poštovanje međunarodnog prava, sigurnost humanitarnih radnika i njihov neometan pristup potrebitima vrlo su važni za Evropsku uniju.

- Nasilje nad humanitarnim radnicima utječe na civile i onemogućuje pružanje neophodne pomoći milionima ljudi. Moramo li spašene živote doista plaćati vlastitima - navodi se u zajedničkom saopćenju.

Dodaje se kako je prošle godine oko 400 humanitarnih radnika stradalo u velikim napadima, što čini 2018. drugom najgorom godinom dosad.

- Više od trećine njih ubijeno je, a trećina ih je oteta. Svjetski dan humanitarnog rada prilika je da odamo počast tim ljudima i zagovaramo njihovu sigurnost i zaštitu. Humanost, neovisnost, neutralnost i nepristranost načela su na kojima se temelji humanitarna pomoć. Ta bi načela trebala štititi humanitarne djelatnike i omogućavati im neometan rad - navodi se u saopćenju. 

Poručili su kako su EU i države članice globalni predvodnici u pružanju humanitarne pomoći.

- Promicanje poštivanja međunarodnoga humanitarnog prava i humanitarne pomoći temeljene na četiri navedena načela u središtu je našega međunarodnog djelovanja - zaključuje se na kraju.

Civili u zonama sukoba redovito pogibaju ili bivaju ranjeni, u ciljanim ili neselektivnim napadima. Više od 70 miliona ljudi prisilno je raseljeno zbog sukoba, nasilja i kršenja ljudskih prava. Više od 200 miliona oslanja se na humanitarnu pomoć.

EU je 2017. mobilizirao više od 1,75 milijardi eura za operacije humanitarne pomoći u više od 80 zemalja, podsjećaju iz Delegacije EU u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.