open-navfaktor-logo
search
Podsjećanje
Prošlo je 28 godina: Na današnji dan Velež odigrao posljednju utakmicu Pod Bijelim brijegom
Na današnji dan, 1992. godine, FK Velež je odigrao posljednju utakmicu kao domaćin na stadionu Pod Bijelim brijegom.
15.03.2020. u 11:43
get url
text

Tog 15. marta, prije 28 godina, Velež je ugostio Zemun i upisao pobjedu rezultatom 2:0. Strijelci su bili Juričić i Jedvaj. Na teren su tada istrčali: Pudar, Gosto, Glogovac, Čampara, Bejatović (S. Musa), Jedvaj, Beširević, Karabeg (Pušić), Juričić, Maslovar i Jokišić. Trener je bio Franjo Džidić.

- Nakon Zemuna, 29. marta je trebao gostovati Radnički iz Niša, ali zbog rata koji je već bjesnio, gosti nisu doputovali u Mostar. Tada su Rođeni odigrali utakmicu između sebe, za gledaoce koji su došla gledati utakmicu. FK Velež do izbijanja sukoba u Mostaru odradio je gostovanje u Subotici kod Spartaka. Nakon 0:0, na penale su osvojili penal bod. Povratak kući trajao je dva dana - podsjećaju iz Veleža.

- Rođeni su se avionom trebali vratiti u Sarajevo, ali je JNA okupirala aerodrom. Dva dana igrači i stručni štab bili su u Beogradu, dok nisu našli let za Titograd, današnju Podgoricu. Nakon dolaska, FK Budućnost ustupio je autobus kako bi se Rođeni vratili u Mostar - dodaju Rođeni.

Zajedno sa igračima putovao je i osuđeni ratni zločinac Jadranko Prlić, koji se vraćao sa službenog putovanja u Beogradu. Koja sudbina…

Međutim, autobus je stigao samo do Nevesinja, jer dalje vozač nije htio da vozi, pošto je grad bio pun ljudi u maskirnim uniformama i sa četničkim oznakama. Nakon toga, Rođeni su se sa privatnim autima, probijajući kroz mnoge barikade, uspjeli vratiti u Mostar.

Nakon povratka, 7. aprila 1992. godine, ekipa je ostavila opremu na svom stadionu, ne sluteći na zlo koje im se spremalo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.