Historijski uspjeh

Prošlo je 47 godina od prve šampionske titule Željezničara

Objavljeno: 11.06.2019. u 08:33

Šampionska sezona 1971/1972. bila je kruna rada jedne fantastične generacije predvođene Milanom Ribarom

Fudbalski klub Željezničar za dvije godine proslavit će stotu godišnjicu kluba, a jedan od najznačajnijih datuma u historiji najtrofejnijeg bosanskohercegovačkog kluba, kojem ovih dana ne cvjetaju ruže, jeste 11. juni 1972. godine kada su Plavi s Grbavice prvi i jedini put postali šampioni SFR Jugoslavije.

Prošlo je tačno 47 godina otkako je legendarni tim Želje predvođen trenerskim vizionarom Milanom Ribarom podigao titulu namijenjenu najboljem timu u bivšoj državi.

Šampionska sezona 1971/1972 bila je kruna rada jedne fantastične generacije i tima kojeg su činili: Janjuš, D. Kojović, Bećirspahić, Bratić, Katalinski, Hadžiabdić, Jelušić, Janković, Bukal, Sprečo i Deraković, ali i još nekoliko igrača koji su dali značajan doprinos.

"Mašinovođe s Grbavice" titulu prvaka ovjerile su u posljednjem prvenstvenom kolu gostujućom pobjedom nad Partizanom, a zahvaljujući osvojenoj tituli Plavi su ostvarili pravo nastupa u Kupu evropskih šampiona gdje ih je kasnije eliminisao engleski Derby County.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije