open-navfaktor-logo
search
BiH - Iran 3:1
Prošlo je šest godina od prve i posljednje pobjede Zmajeva na Svjetskom prvenstvu
Tačno šest godina navršava se danas od prve pobjede fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu odigranom u Brazilu.
25.06.2020. u 07:29
get url
text
get url
text

Trijumf izabranika selektora Safet Sušića nad Iranom s 3:1 Zmajevima je donio tri boda koja su bila dovoljna za treću poziciju u grupi F poslije poraza od Argentine (2:1) i Nigerije (1:0).

Trijumf nad Iranom prva je, ali i posljednja pobjeda bh. selekcije na jednom velikom takmičenju. Do nje smo stigli zahvaljujući golovima Edina Džeke, Miralema Pjanića i Avdije Vršajevića, dok je strijelac jedinog pogotka za Iran bio Reza Ghoochannejhad.
 
Pred nešto vise od 48 hiljada gledalaca na stadionu Itaipava Arena Fonte Nova u Salvadoru Zmajevi su poveli golom sadašnjeg kapitena Edina Džeke u 23. minuti. Miralem Pjanić je u 59. udvostručio prednost naše selekcije, a nakon što je Ghoochannejhad u 82. smanjio na 2:1, samo minut kasnije Avdija Vršajević je postavio konačnih 3:1 koji su našoj selekciji, poslije katastrofalne sudijske odluke u meču s Nigerijom, bili dovoljni samo za povratak kući.

BiH je u svom posljednjem nastupu na jednom velikom takmičenju zaigrala u sastavu: Begović, Vršajević, Šunjić, Spahić, Kolašinac, Hadžić, Bešić, Sušić, Pjanić, Džeko i Ibišević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.