open-navfaktor-logo
search
Kultura življenja
Prostorija idealna za razvoj bakterija: Ove stvari redovno mijenjajte u kupatilu
Održavanje lične higijene, osim tuširanja, zahtijeva i čišćenje i održavanje kupatila. Prljavština, i topli i vlažni uvjeti koji vladaju u ovoj prostoriji, idealni su za razvoj bakterija. Pomagala koja koristite za ličnu higijenu i čišćenje kupatila redovno biste trebali mijenjati novim.
11.03.2020. u 21:31
get url
text

U nastavku saznajte kada biste trebali zamijeniti stvari poput ručnika, četkice za zube i spužvice za pranje tijela...

Krpe i spužvice za čišćenje

Mrtve ćelije kože, prašina i ostala prljavština nalaze se na svim površinama, stoga ih je potrebno povremeno prebrisati, oprati podove i zamijeniti spužvice i krpe za čišćenje. Asortiman za čišćenje kupatila biste trebali mijenjati nakon svakog čišćenja.

Spužvica za pranje tijela

Ako koristite spužvice i slična pomagala za pranje tijela, morali biste ih mijenjati svake tri sedmice. Mrtve ćelije kože i vlažno okruženje stvaraju bakterije koje se množe velikom brzinom.

Kistovi i aplikatori za šminku

Aplikatori za šminku su leglo bakterija. Nakon svake upotrebe operite ih toplom vodom i sapunom, dok voda ne postane bistra. Iako redovno održavate čistoću pribora za šminkanje, nakon šest mjeseci potrebno je stari zamijeniti potpuno novim.

Četkice za zube

Na četkicama za zube može se pronaći hrpa bakterija. Zato je važno četkicu promijeniti svaka tri do četiri mjeseca.

Ručnici za tijelo

Ako se nakon svakog tuširanja ili kupanja obrišete ručnikom i zatim ga objesite da se osuši, možete ga koristiti tri do četiri puta. To znači da biste ručnike trebali mijenjati najmanje jednom sedmično.

Ručnik za ruke

Ručnici za ruke brže se prljaju, pogotovo ako imate veći broj članova porodice. U tom slučaju, ručnike za ruke biste trebali mijenjati svaki dan. U protivnom, ako vas je dvoje ili ste sami, obavite zamjenu svakih nekoliko dana.

Tepih za kupatilo

Tepih u kupatilu trebali biste mijenjati svake sedmice jer se na njemu nalaze fekalije, kosa, mrtve ćelije kože, prašina i bakterije.

Sapun za čišćenje lica

Sapun za čišćenje lica ima rok od godinu i ako ga ne iskoristite u tom vremenskom okviru, nabavite novi.

Zastori iz tuša ili kade

Na zastorima koji se nalaze oko tuša ili kade, često možemo pronaći plijesan. Operite zastore svaka tri mjeseca u mašini za veš i objesite da se u potpunosti osuše.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.