open-navfaktor-logo
search
Prekršen dogovor
Protest ispred Fiatove fabrike u Kragujevcu: Više od 1.500 zaposlenih proglašeno viškom
Nekoliko stotina radnika okupilo se u četvrtak ujutro ispred ulaza Fiatove fabrike automobila u Kragujevcu, u znak protesta što je kompanija nastavila da ih poziva na izjašnjavanje o socijalnom programu, iako je nakon razgovora predstavnika zaposlenih s premijerkom Srbije Anom Brnabić najavljeno da će taj proces biti zamrznut 20 dana.
02.06.2022. u 09:53
get url
text

Naime, u Fiat Chrysler automobili fabrici u Kragujevcu 1.541 od 2.016 zaposlenih je proglašeno viškom i ponuđen im je odlazak u inozemstvo na dvije godine ili isplata otpremnina.

Isti uvjeti ponuđeni su i zaposlenima u fabrici Fiat plastik gdje je 90 posto zaposlenih proglašeno viškom.

Predsjednik sindikata "Nezavisnost" u Fiatovoj fabrici Igor Anđić je novinarima rekao da su se okupili ispred ulaza jer su nezadovoljni time što je kompanija "već prvog dana prekršila dogovor da zamrzne izjašnjavanje radnika o socijalnom programu dok traju pregovori".

Prema njegovim riječima, radnici su ogorčeni postupkom kompanije koja je pokazala da ne poštuje državu, ali da se odustalo od blokade ulaza u fabriku, kako je ranije najavljeno, jer im je prenijeta poruka iz Vlade Srbije "da ne organiziraju blokade do ponedjeljka", i da će se do tada tražiti rješenje za ovo pitanje, prenosi Beta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.