open-navfaktor-logo
search
Beograd
Protest srbijanskih ekoloških aktivista: Vučić nedostojan da dijeli ordenje
Ekološki aktivisti koji traže zabranu istraživanja i iskopavanja litija i bora blokirali su danas na dva sata saobraćaj oko Palate Srbija u kojoj je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dijelio ordenja povodom srbijanskog Dana državnosti, uz naglasak da "ne protestuju protiv odlikovanja, već zbog toga što ih dodeljuje predsjednik države koji nije dostojan da ta priznanja uručuje".
15.02.2022. u 15:24
get url
text

Prilaze palati osiguravale su jake policijske snage koje su spriječile demonstrante, od kojih je dio prethodno pet dana kampovao ispred Vučićevog kabineta, da se približe objektu.

Učesnici protesta su pokušavali da trčanjem zaobiđu kordon policije. Tu jurnjavu jedan od organizatora protesta, aktivista inicijative Kreni-promijeni Savo Manojlović, opisao je kao "sliku buduće Srbije" u kojoj će slobodni građani biti napolju, a "kriminalci zatvoreni" u objektu koji će čuvati policija.

VEZANI TEKST - Ispred Palate Srbija: Automobilom udario demonstranta

Aktivisti su istakli da su nezadovoljni zbog toga što Vučić nije podržao građane u njihovom zahtjevu da "Srbija ne smije da bude rudarska kolonija" i ponovili da će borba trajati dok kompanija Rio Tinto ne ode zauvijek iz Srbije.

Oni su ponovo pozvali vlasti da u roku od 24 sata proglase zabranu istraživanja i iskopavanja litija i bora i zatražili "slobodu za cijelu Srbiju". Aktivisti su poručili da ko god pobijedi na predstojećim aprilskim izborima, "neće više moći da radi šta želi".

Jedan aktivista nakratko je uspio da probije policijski kordon, ali ga policija brzo savladala i zadržala, na šta su demonstranti uzvratili glasnim negodovanjem tražeći od policije da uhapsi srbijanskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.

Na početku protesta jedan vozač je automobilom pokušao da probije blokadu koju su napravili demonstranti, udario jednog učesnika protesta i nekoliko metara ga nosio na haubi, nakon čega je demonstrant pao sa vozila, ali se nepovrijeđen podigao sa zemlje držeći u ruci brisač automobila koji ga je oborio.

I na kraju protesta dogodio se incident kada je vozač automobila, naišavši na blokadu, pokušao da se prestroji u suprotnu kolovoznu traku i vrati se iz smjera iz koga je došao, ali je došao u kontakt sa demonstrantima koji su razbili zadnje staklo automobila.

Aktivisti su najavili da će nastaviti sa protestima širom Srbije i tokom izborne kampanje, što će podrazumijevati peticije i blokade.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.