open-navfaktor-logo
search
Austrija
Protest u Beču: Okupljeni tražili da se migrantima iz kampa Moria dozvoli ulazak u Evropu
U Beču, glavnom gradu Austrije, održan je protest na kojem je upućen apel da se migranti iz kampa Moria na otoku Lesbosu u Grčkoj dozvoli ulazak u Evropu.
18.12.2020. u 09:26
get url
text

Demonstranti, okupljeni ispred Ministarstva vanjskih poslova, držali su transparente s natpisima "Imamo dovoljno mjesta za migrante", "Sramota" i "Azil je ljudsko pravo". Organizatori su u obraćanju okupljenima kazali da su se ionako teški uvjeti u kojima žive migranti na ostrvu Lesbos dodatno pogoršali tokom pandemije koronavirusa.

Upozorili su da se u samom srcu Evrope dešava prava humanitarna tragedija, dodajući da migranti moraju živjeti u vrlo teškim uvjetima koji vladaju u izbjegličkom kampu. Erich Fenninger, predsjednik organizacije Volkshilfe, kazao je da su održali protest kako bi pokušali skrenuti pažnju na patnju kroz koju prolaze migranti na ostrvu Lesbos te kako bi pomogli da se spase ljudski životi.

- Pokušavamo spasiti živote ljudi, ali neki nas pokušavaju spriječiti u tome. Tačnije, partner naše koalicione vlade, Narodna stranka Austrije, ne želi da se djeca i porodice migranata izvuku iz prljavštine, bijede, hladnih i nehumanih uvjeta - rekao je Fenninger.

Osudio je i izbjegličku politiku kancelara Sebastiana Kurza i njegovog tima, napominjući da u Austriji ima dovoljno mjesta za druge ljude i da su spremni pružiti priliku i migrantima. Istakao je da neki političari u Austriji i Njemačkoj samo zarad prikupljanja glasova ostavljaju migrante da se pate i umiru u nehumanim uvjetima.

Na kraju protesta, koji je trajao kratko zbog mjera protiv COVID-19, demonstranti su minutom šutnje i paljenjem svijeća skrenuli pažnju na teške uslove u kojima borave migranti na otoku Lesbosu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.