open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Protest zbog zagađenja zraka: Zahtjevi Gradu, Kantonu i Federalnom ministarstvu okoliša
Zagađen zrak je u Tuzli tokom 2018. godine izazvao 29 posto smrti od moždanog udara, 20 posto smrti od raka pluća, 31 posto bronhitisa kod odraslih i 23 posto kod djece
15.01.2020. u 18:29
get url
text
Tuzla: Protest za čist zrak

Nekoliko stotina građana okupilo se danas na Trgu slobode u centru Tuzle, u znak protesta zbog enormnog zagađenja zraka. Okupljanje građana organiziralo je 18 udruženja i nevladinih organizacija, a upućeni su zahtjevi Gradskoj upravi Tuzle, Vladi Tuzlanskog kantona i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, koji imaju za cilj smanjenje zagađenja.

Koliko je zagađenje zraka ozbiljno i koliko utiče na život građana konkretnim podacima dokazala je dr. Nadina Nuhbegović, koja je na skupu u Tuzli iznijela zabrinjavajuće podatke.

- Zagađen zrak je u Tuzli tokom 2018. godine izazvao 29 posto smrti od moždanog udara, 20 posto smrti od raka pluća, 31 posto bronhitisa kod odraslih i 23 posto kod djece. Svjetska zdravstvena organizacija nudi upute o pragovima i ograničenjima za ključne zagađivače zraka, a ukoliko bi ih slijedili izbjegli bi smrti i obolijevanja - rekla je dr. Nuhbegović.

Ovo je drugi protest građana zbog enormnog zagađenja zraka, a prvi je organiziran u nedjelju.

- Vjerujem da će nas biti i više koji ćemo pokazati da se ne slažemo sa ovom situacijom. Mi dugo godina pratimo kvalitet zraka i znak kakva je situacija. Mene je strah da ćemo Tuzlu napuštati samo zbog zagađenog zraka i zato da zaštitimo svoje zdravlje. Ono što tražimo ima rok djelovanja od pet godina, jer je ovo problem koji se može riješiti preko noći, ali treba početi raditi od sutra - kaže Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju, koja je naglasila da ovaj protest nije posljednji.

Veliki broj okupljnih na protestu nosuio je maske, a među njima je bilo građana svih generacija, od djece do penzionera.

Zahtjevi građana:

"Mi, građani Tuzle zabrinuti za naše zdravlje i zdravlje naših najmi|ijih zbog zagađenog zraka u našem gradu prouzrokovanog prekomjernim korištenjem fosilnih goriva za zagrijavanje prostora za stanovanje i poslovnih prostora, a na inicijativu osamnaest organizacija civilnog društva iz Tuzle, odgovornim i nadležnim institucijama vlasti dostavljamo zahtjeve za poduzimanje hitnih i učinkovitih mjera za promjenu trenutnog stanja kvaliteta zraka, ali i kreiranje mjera koje će dugoročno osigurati kvalitetan zrak u našem gradu na koji kao ljudska bića imamo pravo.

Gradonačelniku i Gradskom vijeću Tuzle:

1. Da uvede redovan inspekcijski nadzor u individualnim stambenim objektima po pitanju implementacije Odluke o dimnjačarskim djelatnostima u cilju trenutnog smanjenja zagađenja zraka.

2. Da se javno izjasne da će u narednih pet godina najveći prioritet biti rješavanje problema zagađenja zraka.

3. Da godišnji iznos koji se dobiva od Termoelektrane Tuzia, na ime naknada za zagađenje zraka u Tuzli, u narednih pet godina bude usmjeren u sufinansiranje toplifikacije grada po prihvatljivim cijenama za građane.

4. Da naprave konkretan i provodiv petogodišnji plan za smanjenje zagađenja zraka, koji će sadržavati postepeni prestanak korištenja uglja za zagrijavanje objekata u gradu Tuzla.

U planu trebaju biti predviđene odgovarajuće subvencije za:

- Priključenje na sistem daljinskog grijanja (SDG) uz maksimalno iskorištenje postojeće infrastrukture i davanje prednosti proširenju SDG na najgušće naseljena područja, gdje će efekti smanjenja zagađenja biti najveći,

- Prelazak na druge ekološki prihvatljive energente,

- Implementaciju mjera energetske efikasnosti,

- Javni prijevoz.

Vladi Tuzlanskog kantona

1. Da privrednim subjektima, na području grada Tuzle, zabrani korištenje fosilnih goriva za zagrijavanje,

2. Da zakonom zabrane korištenje uglja za zagrijavanje individualnih objekata, a da rok za prelazak na druge energente bude pet godina,

3. Da zajedno sa Gradom Tuzla i ostalim gradovima TK osmisli program sufinasiranja domaćinstava za prelazak na druge energente,

4. Da urade uzmjene i dopune Plan interventnih mjera i da za djelovanje bude relevantna jedna mjerna stanica i indeks zagađenja zraka,

5. Da predvide sredstva za kontinuiran rad sistema za praćenje kvaliteta zraka i sufinansiranje javnog prijevoza u slučaju prekomjernog zagađenja zraka.

Federalnom ministarstvu okoliša i turizma:

1. Da povećaju inspekcijski nadzor nad svim privrednim subjektima koji imaju uticaj na zageđenje zraka,

2. Da izvrše pritisak na Elektroprivredu BiH da hitno započne proces odsumporavanja u TE Tuzla,

3. Da za cijelu BiH uvedu korištenje indeksa zagađenja zaraka za informiranje građana i da on bude relevantan za izradu Plana interventnih mjera,

4. Da za trošenje sredstava iz Fonda za okoliš u narednih pet godina prioritet bude finansiranje projekata koje će dovesti do smanjenja zagađenja zraka i da se taj isti uslov prenese na kantone.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.