open-navfaktor-logo
search
Novo okupljanje
Protesti građana Bihaća najavljeni i za večeras
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) rečeno je da do sada nisu dobili nikakav zvanični zahtjev za održavanje večerašnjeg skupa
22.10.2018. u 13:23
get url
text

Organizatori protesta građana zbog aktuelne situacije s migrantima, prilikom jučerašnje mirne šetnje do privremene smještajne lokacije za migrante u Borićima, najavili su novo okupljanje na Gradskom trgu i večeras u 18 sati.

Ponovo je istaknuto kako ovo nisu protesti protiv migranata, nego insistiranje da se napokon riješi trenutno neprihvatljiva situacija i za stanovnike Bihaća, ali i nekoliko hiljada migranata. Insistira se i dalje na zaustavljanju velikog svakodnevnog priliva migranata, te da se hitno odredi i pripremi adekvatna smještajna lokacija za njih, izvan središta grada.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) rečeno je da do sada nisu dobili nikakav zvanični zahtjev za održavanje večerašnjeg skupa.

-Skup u subotu je bio prijavljen i protekao je bez većih incidenata, međutim organizatori su prekršili odredbe Zakona o javnom okupljanju, na način da su okupljanje nastavili pred kancelarijma Međunarodne organizacije za migracije (IOM), te autobusnoj  i željezničkoj stanici. Uprava policija to nije prekinula, poštujući demokratsko pravo na izražavanje nezadovoljstva građana, ali i procijenivši da bi takvim potezom možda izazvala i neželjenu reakciju građana - rekla je glasnogovornica MUP-a USK Snežana Galić.

Dodala je da policijski službenici čine sve da stabiliziraju sigurnosnu situaciju na području grada, te da bez obzira na nedostatna materijalno-tehnička sredstva građani nemaju razloga za zabrinutost.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je podržao građane u mirnom i dostojanstvenom izražavanju nezadovoljstva, ali i još jednom apelovao da sva okupljanja moraju ostati takva i u skladu sa zakonskim odredbama, jer je nedopustivo da drugačija slika ode iz Bihaća.

-Protesti građana Bihaća su rezultat nerada i nebrige nadležnih državnih institucija za probleme s kojima se suočavamo već skoro godinu dana. Ja sam konkretno cijelo vrijeme upozoravao na ovu situaciju, protestovali smo i u Sarajevu i nismo dobili nikakvu reakciju. Građani su jednostavno uplašeni za vlastitu sigurnost, zbog svakodnevnog velikog priliva migranata i dolaska određenih militantnih grupa među njima, pa zato na ovakav način traže neko rješenje. Moraju svi znati da mi nismo protiv tih ljudi, jer ni njima nije jednostavno bez adekvatnog smještaja - izjavio je Fazlić novinarima.

Kada je u pitanju večerašnje protestno okupljanje, osim jučerašnje najave, organizatori danas nisu davali zvanične izjave za medije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.