open-navfaktor-logo
search
Mostar
Protesti građana: Dovoz smeća na deponiju Uborak do daljnjeg blokiran
Prvo je bio slučaj spaljivanja ovaca zaraženih brucelozom, zbog čega je oboljelo par djece. Zatim, su tu završili na isti način i psi lutalice koji su ubijani u gradu. I dan- danas se odlaže medicinski otpad, upozorava Omer Hujdur
10.06.2019. u 12:28
get url
text
Uborak, protesti
Uborak, protesti

Dovoz smeća na deponiju Uborak do daljnjeg je blokiran, poručeno je s mirnog protesta građana zbog odlaganja opasnog otpada na spomenutu deponiju. Nekoliko stotina stanovnika mostarskog gradskog područja Sjever, ponajviše iz naselja Kuti-Livač i Vrapčići, blokirali su jutros dovoz komunalnog otpada na deponiju i poručili su da se neće povući dok se ne ispune njihovo zahtjevi. Od nadležnih traže zaustavljanje nelegalnog odlaganja otpada na deponiju Uborak, ugrađivanje pročistača, zatim postepeno zatvaranje postrojenja deponije, te saniranje ekoloških posljedica u okolini deponije Uborak.

{$galerijaFotografija}

Mještanin Nijaz Hodžić, koji je i prvi upozorio da se iz deponije Uborak ispuštaju otpadne vode u potok "Sušicu" koji završava u rijeci Neretvi, istaknuo je da se do danas niko od nadležnih po ovom pitanju nije obratio ugroženim građanima, unatoč brojim upitima i apelima.

- Sada je to obustavljeno, kako smo mi najavili ovaj protest, ali još se osjeti neugodan miris- ističe Hodžić.

Omer Hujdur, također jedan od direktno ugroženih stanovnika naselja Vrapčići, tvrdi da ovo neće završiti na današnjem okupljanju.

- Mi smo i ranije organizovali proteste u manjem obimu, jer smo "ovim" ovdje dopustili svašta. Prvo je bio slučaj spaljivanja ovaca zaraženih brucelozom, zbog čega je oboljelo par djece. Zatim, su tu završili na isti način i psi lutalice koji su ubijani u gradu. I dan- danas se odlaže medicinski otpad bez ikakvog nadzora. Odluči smo da idemo ovaj put do kraj. Dok ne dobijemo potpisan dokument od nadležnih i rokove, koji će nam garantovati tačan datum zatvaranja, nećemo se povući- kazao je Hujdur.

Josip Kožul, ispred građanske inicijative "Jer nas se tiče" poručuje da će se dovoz komunalnog otpada nastaviti blokirati sve dok ne stignu traženi odgovori od nadležnih institucija. Ovo je, tvrdi, projekcija višegodišnjeg nemara nadležnih institucija vezano za problem deponije Uborak, a kap koja je prelila čašu je mulj iz pročistača koji ima kancerogene supstance.

Mirza Pračić koja živi u neposrednoj blizini deponije strahuje za zdravlje porodice.

- Tu se djeca rađaju, žive. Uvijek smo u strahu, ko ne bi bio. Ovo je mila majka kako zna biti. Kada ispuštaju otpadnu vodu ovdje je jednostavno nemoguće živjeti – naglašava Pračić.

Sa smradrom se budimo i liježemo na počinak govori stanovnik Vrapčića Osman Balavac.

-Ovo je prešlo sve granice- dodaje ogorčeno Balavac. Građani će organizovati dežure tokom dana i noći kako ni jedan kamion s komunalnim otpadom ne bi ušao u deponiju.

uborak1.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.