open-navfaktor-logo
search
"Ekološki ustanak"
Protesti ispred Vlade Srbije: Demonstranti najavili radikalnije proteste nakon 7. januara
Protivnici izgradnje rudnika kompanije Rio Tinto i eksploatacije litijuma u Srbiji okupljeni oko organizacije "Ekološki ustanak" održali su danas protest ispred zgrade srbijanske Vlade tražeći da predsednik Srbije Aleksandar Vučić do 7. januara 2022. godine kaže "marš iz Srbije" kompaniji Rio Tinto i da javnosti dostavi svu dokumentaciju koju su u vezi s projektom "Jadar" potpisale Vučićeva, ali i sve srbijanske vlade od 2004. godine naovamo.
18.12.2021. u 17:29
get url
text

Osim toga, od srbijanskih vlasti se traži da budu obustavljeni svi postupci koji su pokrenuti protiv građana koji su učestvovali u mirnim blokadama puteva u Srbiji u protekla tri vikenda.

Demonstranti su zatražili i da se svima onima koji su tukli građane na blokadama, a za koje se u javnosti spekuliše da ih je angažovala upravo srbijanska vlast, "sudi po zakonu".

Konačno, protivnici izgradnje rudnika i eksploatacije litijuma zahtevaju od državnih institucija da napišu zakon koji bi izričito zabranio iskopavanje litijuma i obezbedio "da nema čerupanja Srbije zbog koje djeca moraju da beže iz zemlje".

Ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni, organizatori protesta najavili su nove i radikalnije proteste nakon 7. januara, odnosno pravoslavnog Božića.

Iako su tokom protekle sedmice odbornici lokalne skupštine u Loznici na sednici po hitnom postupku van snage stavili odluku o donošenju Prostornog plana tog grada kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma u tom kraju, organizatori protesta istakli su da je to "jedan uspješan korak", ali da ipak ne veruju na riječ predstavnicima vlasti.

Građani koji žive u mjestima u kojima je prethodno bilo planirano otvaranje rudnika pozvani su da ne podlegnu pritiscima i ne prodaju svoju zemlju, uz navode da je Rio Tinto do sada otkupio 140 od 600 hektara potrebnih za rudnik.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.