Protesti u Sarajevu za Selmu i Editu: Blokirana saobraćajnica ispred Zemaljskog muzeja

Objavljeno: 17.10.16 u 16:29

Više od stotinu građana okupilo se ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu, gdje su nešto prije 16 sati počeli najavljeni protesti pod nazivom ''Vi ovo dozvoljavate - za Selmu i Editu'', nedaleko od mjesta gdje su poginule studentice Edita i Selma.

 

Sedam dana nakon nesreće građani ponovnim protestima traže pravdu i pozivaju na sprovođenje zakona.

Okupljeni drže parole "Ubistvo, a ne nesreća" i "Ko je sljedeći, možda ja".

Kako su naveli, imaju tri osnovana zahtjeva:

- Pokretanje borbe protiv neznanja i nekompetencije u sigurnosnim agencijama

- Poptuna transparentnos sudskog procesa protiv Sanjina Sefića

- Pokretanje istrage koja će ispitati istinitost inforamcija koje dolaze od komesara MUP-a KS i Tužilaštva KS, koja će utvrditi ko je odgovoran što nije pokrenut niti jedan krivični proces protiv Sefića, kao i da se javnosti dostave informacije o toku istrage i sankcije koje će biti izrečene.

Kako su naveli, od protesta neće odustati dok se ne ispune sva tri zahtjeva.

U skladu sa Rješenjem Ministarstva saobraćaja KS danas će od 16:00 do 18:00 sati zbog održavanja protestnog okupljanja građana ispred Zemaljskog muzeja, doći i do izmjene u odvijanju javnog gradskog prevoza.

Kako su najavili iz GRAS-a , tramvaji će saobraćati preko okretnice Željeznička stanica, dakle neće biti u funkciji od Tehničke škole do Baščaršije.

Autobuska linija 31 e Vijećnica – Dobrinja saobraćat će od Pofalića trolejbuskom trasom do terminala Trg Austrije i nazad. Autobuske linije sa Drvenije za Velešiće i Gornje Velešiće saobraćat će preko mosta Skenderija i nazad.

(Faktor.ba/Foto: Arhiv)