Protjeran iz zemlje: Komandant četnika po Rumuniji snimao vojne radare

Objavljeno: 14.11.17 u 21:24

Rumunija je protjerala proruskog srpskog nacionalistu i zabranila mu ulazak u zemlju na 15 godina nakon što je fotografirao vojne radare i "pokazao interes" da dođe u posjed povjerljivih podataka o vojnim postrojenjima, saopćila je državna sigurnost.

Živković je otišao na Krim 2014-2015. kako bi podržao rusku intervenciju
Živković je otišao na Krim 2014-2015. kako bi podržao rusku intervenciju

Bratislav Živković (42), bio je komandant četnika - srpskih paravojnih snaga - i otišao je na Krim 2014-2015. kako bi podržao rusku intervenciju.

U to vrijeme kazao je novinarima da je prirodno željeti pomoći Rusima u borbi protiv Ukrajinaca.

Glasnogovornik rumunjske tajne službe SRI izjavio je da je utvrđeno kako "Živković pokazuje interes da dođe u posjed tajnih dokumenata o važnoj infrastrukturi i nacionalnim i savezničkim vojnim ciljevima na jugoistoku Rumunije s namjerom da naškodi našim strateškim partnerstvima."

Ovidiu Marincea iz SRI-a rekao je da je Živković uhvaćen dok je fotografirao vojne radare na obali Crnog mora i pokušao poslati njihove GPS koordinate.

- Želim naglasiti da ovaj građanin Srbije nije uspio prikupiti nikakve dokumente ili povjerljive podatke - izjavio je Marincea dodajući da Živković predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost Rumunije.