open-navfaktor-logo
search
Izgradnja objekta
Provjeravala i inspekcija: Prolaznici danima u čudu zbog vode koja istječe na Ilidži
Nakon tako utvrđenog činjeničnog stanja komunalni inspektor je zatražio da dežurna služba ViK-a odmah izađe na teren radi provjere zapisnički konstatovanih navoda. Postupajući po nalogu inspektora, ekipe ViK-a su izašle na teren i utvrdile da se ne radi o vodi iz sistema, već o podzemnim vodama, navode iz KUIP-a
29.10.2019. u 16:19
get url
text

Na Ilidži u ulici Blažujski drum već danima u neposrednoj blizini novoizgrađenog objekta istječu velike količine vode iz cijevi. Prolaznici u čudu posmatraju ovaj prizor pitajući se o čemu se zapravo radi.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kazali su kako je krajem septembra 2019. godine komunalni inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS izvršio inspekcijski nadzor na gradilištu u ulici Blažujski drum b.b.

- Izvođač radova je Bosman d.o.o, a investitor Domavija d.o.o. Prema izjavi odgovornog lica na gradilištu radilo se o ispumpavanju podzemne vode koja se pojavila prilikom radova na širokom iskopu, te usmjeravanju vode u rigol uz cestu koji je u momentu nadzora bio zaštićen folijom. Nakon tako utvrđenog činjeničnog stanja komunalni inspektor je zatražio da dežurna služba ViK-a odmah izađe na teren radi provjere zapisnički konstatovanih navoda. Postupajući po nalogu inspektora, ekipe ViK-a su izašle na teren i utvrdile da se ne radi o vodi iz sistema, već o podzemnim vodama – navode iz KUIP-a.

Investitor Avdo Bašić kazao je su imali brojne upite zbog velike količine vode koja se izbacuje pumpama u obližnji kanal.

- Kopali smo pola metra ili 30 centimetara niže od nivoa Željeznice, pa dobijamo podzemne vode. Dolazili su nekoliko puta iz Vodovoda jer misle da nismo presjekli neku cijev od vodovoda jer vide da pumpa izbacuje vodu u kanal, održava nivo da se ploče dolje mogu uraditi. Čim izlijemo do kraja betonsku ploču koja je visoka metar, voda treba da ostane niže – pojašnjava investitor.

Bašić ističe kako su građani prijavljivali te da je dolazila i inspekcija.

- Prolaznici vide vodu, pa misle da su presječene cijevi, da voda iz vodovoda odlazi u kanal. A to nije sigurno to, dođite pa vidite. Već smo 30 centimetara prošli nivo Željeznice i podzemne vode koje dolaze nas ometaju, pa smo kanalisali okolo ploče koja ide dolje. Nema potrebe za inspekcijom. Uvidjeli su svi o čemu se radi, prije nego što smo zakopali, dolazila je općinska inspekcija – kaže Bašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.