open-navfaktor-logo
search
Suđenje Vikiću i ostalima
Provođenje rezervista bez zadržavanja
Čuo sam da je Dragan Vikić rekao: "Što ste to meni doveli, vodite to u Centar službi bezbjednosti", kazao je svjedok
20.09.2018. u 18:03
get url
text

Na suđenju za zločin počinjen u sarajevskom Velikom parku, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da su zarobljeni rezervisti Jugoslovenske narodne armije (JNA) izvedeni kroz podrum Doma policije.

Džemal Šabić, rukovodilac materijalno-tehničkih sredstava (MTS) u Specijalnoj jedinici policije u Sarajevu, prisjetio se da je 1992. godine čuo galamu i vidio rezerviste JNA kojima su bile povezane ruke i oči.

- Čuo sam da je Dragan Vikić rekao: "Što ste to meni doveli, vodite to u Centar službi bezbjednosti" - kazao je svjedok.

Šabić je naveo da mu je zatim neko rekao da otvori vrata podruma.

- Ko god da je došao ja bih pustio da izađu, jer hoće da ih tuku gore. Izlaze na donji izlaz Doma policije. Već je bila parkirana marica, kombi na rikverc i kako su izlazili, trpali su ih. To je bila marica Ministrastva unutrašnjih poslova, nije naša. Herenda mislim da je otvorio vrata i kako su oni zatvorili vrata, ja sam zatvorio svoja vrata i otišao - kazao je svjedok i dodao da je iste večeri saznao da su rezervisti ubijeni.

Prema iskazu svjedoka, pričalo se da je u ubistvima učestvovao "Herenda i neki Šipac kojeg su zvali Šok".

Šabić je rekao da Šoka nije vidio tog dana. Dodao je da misli da je osoba koja sjedi u trećem redu u sudnici Šok, ali da nije siguran.

Naglasio je da je među osobama koje su ispratile zarobljenike prepoznao Dedu Šišića, pripadnika Jukine jedinice koji je kundak slomio udarajući rezervistu.

Tužilaštvo BiH tereti Dragana Vikića, Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića da su, kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura, bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) iz transportera koji je bio u kvaru i nalazio se na području sarajevskog naselja Dobrinja. Nakon toga su zarobljenici odvedeni na lokalitet Velikog parka gdje su ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su učestvovali optuženi Uzunović, Čovčić i druge osobe, navodi se u optužnici.

Odgovorajući na unakrsna pitanja Vikićevog advokata Fahrije Karkina svjedok je kazao da u donjim prostorijama Doma policije nikada nije bio zatvorski prostor, te da nikad niko nije dole priveden i zadržan.

Potvrdio je da su rezervisti iz sigurnosnih razloga sprovedeni kroz podrumske prostorije bez zadržavanja.

Suđenje se nastavlja 18. oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.