open-navfaktor-logo
search
Loši primjeri
Prozivka Sarajeva bez medija: Evropa se bori za navijače, a šta rade bh. klubovi?
Sarajevo i Željezničar najbolji su primjer kako se ne treba odnositi prema javnosti
14.06.2019. u 12:10
get url
text

Gdje smo mi, a gdje je ostatak svijeta? Odgovor na ovo pitanje najbolje se može opisati kroz dvije stvari - jedna se dogodila, a druga tek slijedi.

Fudbal je već odavno postao biznis i toga su svjesni svi. Ili gotovo svi. Jer pojedincima u BiH to vjerovatno nije "došlo u glavu". I dok se u Evropi bore za svakog navijača, kod nas je postala praksa da se navijači tjeraju sa sportskih događaja...

Sinoć smo svjedočili spektaklu u Madridu. Real je na Santiago Bernabeu stadionu predstavljao Edena Hazarda, a tribine kultnog stadiona bile su ispunjene kao da gostuje Valencija... Koliko Kraljevski klub brine o navijačima najbolje ilustruje podatak da je predstavljanje kasnilo više od sat jer se čekalo da svi navijači uđu na stadion.

Naravno, svi oni su platili ulaznice kako bi svjedočili spektaklu, a Real je jučer na predstavljanju novog igrača zaradio veliki dio budžeta nekog premijerligaša. Uz to, veliki događaj medijski je ispraćen kao da je riječ o finalu Lige prvake. Šta će tek biti kada Hazard i društvo budu igrali protiv Barcelone... Reklama koja se ne može platiti!

Dan kasnije, odnosno danas u 17 sati pripreme za novu sezonu počet će fudbaleri Sarajeva, osvajači duple krune. I to bi trebao biti spektakl, ali neće... Bordo tim je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici najavio start priprema i jasno poručio kako je prozivka zatvorena za medije!

I onda se pitamo zašto nas komšije iz Hrvatske ismijavaju zbog toga što utakmice Bordo tima koji se tada borio za titulu prati samo 500 ljudi (utakmica protiv Mladosti iz Doboja kod Kaknja odigrana u aprilu ove godine)!

I to nije jedini loš primjer odnosa sportskih kolektiva prema javnosti u našoj zemlji. Navest ćemo još jedan iz Željezničara. Krajem prošle godine novinari, koji su glas javnosti, bukvalno su istjerani sa Skupštine FK Željezničar. Kao da su Plavi željeli nešto sakriti od javnosti... I dok su se bavili banalnim stvarima, dogodila im se "jedna sitnica" - zakasnili su isplatiti dug prema bivšem treneru i ostali su bez licence za Evropu.

Ostali su bez minimalno milion KM, bez evropskih utakmica, bez izloga za Evropu, ali su ostvarili "veliku pobjedu" - uskratili su medijima prisustvo Skupštini. A na kraju su iz kluba preko svojih medijskih kanala servirali "poslasticu" i obraćanje jednog člana Skupštine na čije riječi je neko od skupštinskih delegata dobacio: Bolje Zrinjski, nego cigani... Što je, naravno izazvalo osude, ali je kasnije, kada je Sarajevo osvojilo duplu krunu, postalo i predmet ismijavanja komšija sa Koševa.

Treba li napomenuti da pripadnici "sedme sile" neće moći prisustvovati ni sutrašnjoj Skupštini Plavih, s tim da ovoga puta neće biti bukvalno istjerani sa sjednice jer je u pozivu sa Grbavice jasno naglašeno i boldirano da će "prisustvo predstavnika medija u sali biti moguće do usvajanja Dnevnog reda".

Dva najveća kluba u našoj zemlji umjesto da budu svijetli primjer ostalim sportskim kolektivima, oni su baš suprotno. Sportska BiH, nemoj da vam Sarajevo i Željo budu uzor!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.