Prozor: U novom pogonu Rama-Tex radit će 130 radnika

Objavljeno: 11.11.17 u 20:41

Novi pogon firme za proizvodnju tekstilne opreme Rama-Tex, svečano je otvoren u subotu u Prozoru.

Rama-tex žensku, mušku i dječjiu tekstilnu proizvodnju izvoze u Evropu FOTO: FENA
Rama-tex žensku, mušku i dječjiu tekstilnu proizvodnju izvoze u Evropu FOTO: FENA

U novom pogonu bit će uposleno oko 130 radnika, od čega će oko šezdeset njih preći iz postojećeg pogona na Gračacu, a posao je dobilo i novih 55 radnika.

Načelnik općine Prozor Jozo Ivančević istaknuo je kako je ovo primjer da borba i ponos može donijeti rezultat.

 - Za sve projekte Rama-Texa, iz budžeta smo do sada izdvojili 1.350.000 maraka. Danas, kada vidimo nove i moderne mašine u ovom uređenom prostoru, kada vidimo zadovoljne dosadašnje i nove radnice, znamo da smo cijelo vrijeme bili upravu podržavajući ovaj projekt. To je zapravio dio naše borbe za opstanak i život u ovoj općini - poručio je Ivančević.

Vlasnik Rama-Tex Dragomir Čuljat kazao je kako je nakon kupovine prostorija, sve uređeno po najnovijim standardima Evropske unije.

- Do sada je sve skupa s pogonom na Gračacu uloženo od dva i po do tri miliona maraka. Ovi ljudi ovdje nisu znali ništa o šivanju. To je sve trebalo obučiti, a za obuku jednog radnika, da bi sto posto izvršavao svoje radne zadatke, potrebno je barem tri godine. Ovi koji su do sada zaposleni, stekli su to iskustvo i ispunili uvjete, a ove nove radnike koje smo uposlili danas, morati ćemo obučavati - kazao je Čuljat, javlja Fena.

Kada su u pitanju kupci njihovih proizvoda, Čuljat je kazao kako za sada imaju jednog kupca, te kako zainteresiranih ima i više, ali da ne mogu stići sve uraditi.

Istaknuo je da kada su u pitanju proizvodi njihove firme, radi se o ženskim, muškim i dječjim tekstilnim proizvodima, koje izvoze za cijelu Evropu.