open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Prva dama Turske u Beogradu: Zagađenjem koje stvaramo pripremamo i svoj kraj
Supruga predsjednika Erdogana zahvalila je Srbiji što je pokrenula projekat "Nultog otpada"
07.10.2019. u 18:47
get url
text

Prva dama Turske Emine Erdogan danas je u Beogradu zahvalila što se u Srbiji sprovodi projekat "Nultog otpada", ukazavši da je od velike važnosti da razvijamo i gradimo svijet koji predstavlja naše zajedničko naslijeđe i da pomažemo jedni drugima.

Ona je u Ambasadi Turske navela da je veoma sretna što se nalazi u prijateljskoj Srbji, a čestitala je i Ambasadi Turske u Beogradu na pokretanju projekta "Nula otpada", koji je dio njihove diplomatske misije.

-Od velike je važnosti da razvijamo i gradimo svijet koji predstavlja naše zajedničko naslijeđe i da pomažemo jedni drugima - kazala je, izrazivši želju da ovo zajedništvo bude primjer svima u ispunjavanju obaveza prema prirodi.

Ona je ukazala i da širom svijeta raste zabrinutost zbog ekološke krize te da se svi nalazimo na izuzetno kritičnoj prekretnici.

-Ili ćemo svi zajedno postupati u skladu sa zdravim razumom ili ćemo svojoj djeci ostaviti budućnost punu katastrofa - dodala je.

Supruga predsjednika Erdogana rekla je i da je projekat "Nula otpada" u Turskoj pokrenut 2017. godine, kada su uspostavljeni sistemi za reciklažu najprije u državnim institucijama. Također, početkom 2019. godine počeli su sa naplatom plastičnih kesa, a u vrlo kratkom periodu upotreba tih kesa smanjena je za 80 posto.

-Naš cilj je da u 2020. godini proširimo projekat 'Nula otpada' širom zemlje do 45 posto, a do 2023. godine 100 posto - rekla je.

Prva dama Turske ukazala je i da je zagađenje plastikom dostiglo taj nivo da mikroplastika pomiješana sa vazduhom i vodom može preći put i do nekoliko stotina kilometara.

-Zagađenjem koje stvaramo, pripremamo kraj ne samo drugih stvorenja, nego i svoj. Svijet koji smatramo prikladnim za našu djecu ne bi smio biti takav - kazala je.

Lijepa budućnost, kako je navela, zavisi od čiste vode, zemlje i čistog vazduha.

-Dok smo mi odrastajući imali priliku da se hladimo ispod drveća, da bez straha jedemo ribu koju smo lovili i da pijemo vodu do zasićenja, i naši unuci bi trebalo da budu u stanju da čine to isto - zaključila je, izrazivši želju da se ekološka solidarnost sa Srbijom nastavi.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan naveo je da zahvaljujući dvojici predsjednika odnosi Srbije i Turske nikad nisu bili bolji, izrazivši nadu da mogu da budu još bolji, pogotovo u oblasti zaštite životne sredine.

On je podsjetio na "prelijepu Srbiju koja ima toliko puno da ponudi ne samo svojim građanima, već i građanima svijeta".

-Vama lično i Turskoj želim da čestitam na naporima koje činite da se doprinese zemlji i očuvanju životne sredine - kazao je Trivan prvoj dami Turske.

Kao prioritet je istakao prečišćavanje voda, kao i čišćenje Srbije od komunalnog i svakog otpada, što Turska već radi. Trivan je rekao i da Srbija i Turska imaju mnogo toga jedna od druge da nauče.

Prije govora, prikazan je i film "Dunav u Srbiji, 588 utisaka", Turističke organizacije Srbije, o drugoj najvećoj evropskoj rijeci, kao i čaroliji toka koji spaja 10 zemalja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.