open-navfaktor-logo
search
Grčka
Prva džamija u Atini najvjerovatnije se otvara u septembru
Volio bih da se počnem zahvaljivati Allahu što konačno imamo džamiju u kojoj se možemo moliti, govori imam džamije Zaki Mohamed
07.06.2019. u 17:39
get url
text
Džamija u Atini
Džamija u Atini

Grčki ministar obrazovanja i religije Kostas Gavroglou izjavio je danas da će nakon dugog odgađanja prva džamija finansirana od države najvjerovatnije biti otvorena u septembru. Tačnije, tri godine nakon što je njenu izgradnju odobrio parlament.

Gavroglou je to izjavio tokom posjete skoro dovršenoj džamiji u predgrađu Atine, u pratnji predstavnika muslimanske zajednice. Njena izgradnja postala je kontroverzna jer se neki protive podizanju džamije u grčkoj prijestonici.

- Posebno je dobro da će se desiti prva molitva imama u atinskoj džamiji. Nadamo se da će se to najkasnije desiti u septembru - izjavio je Gavroglou.

Džamija koju su odobrili poslanici izgrađena je u većinski industrijskom dijelu prijestonice, i postat će mjesto molitve za grčku muslimansku imigrantsku zajednicu i posjetioce. Deseci hiljada muslimanskih migranata žive u široj regiji Atine, i često obavljaju molitve u neformalnim prostorijama, podrumima ili neiskorištenim prodavnicama.

Gavroglou je naglasio da je atinska džamija, za razliku od većine u Evropi, javna i da nije mjesto molitve u privatnom vlasništvu.

- Ona ne pripada nikome jer pripada svima nama i svima vama. Ovdje vlasnik nije pojedinac niti zajednica, nije ni društvo ni strana zemlja - kazao je grčki ministar.

Skoro dovršenje džamije dočekano je s radošću među članovima atinske muslimanske zajednice.

- Volio bih da se počnem zahvaljivati Allahu što konačno imamo džamiju u kojoj se možemo moliti, možemo se okupljati, možemo razgovarati o temama bliskim nama - izjavio je imam džamije Zaki Mohamed, prenosi Associated Press.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.