open-navfaktor-logo
search
Važno
Prva pomoć kod sunčanice: Pijte vodu u gutljajima i pojedite nešto slano
Dugotrajan boravak na suncu bez adekvatne zaštite može dovesti do sunčanice, vrlo ozbiljnog stanja koje zahtijeva neodgodivu pomoć ljekara, a ovo je nekoliko načina samopomoći kod kuće.
02.08.2021. u 10:42
get url
text
Sunčanica, ilustracija

Simptomi sunčanice uključuju osjetno povišenu temperaturu (do 41°C), crvenu i suhu kožu, ubrzan puls i plitko disanje, a osoba se žali na glavobolju, nemir i smušenost. Ako se ovi alarmantni znakovi ignoriraju, daljnjim izlaganjem suncu slijedi malaksalost, zujanje u ušima, nesvjestica, a na kraju i koma i smrt. Zato posljedice izlaganja suncu bez valjane zaštite treba uzimati ozbiljno i prvenstveno raditi na prevenciji.

Ipak, ako simptomi sunčanice nastupe, stanju treba pristupiti ozbiljno i poduzeti korake za spašavanje unesrećenog. Prva pomoć kod sunčanice U sumnji na sunčanicu uvijek treba pozvati ljekara.

U međuvremenu se savjetuje osobu što prije premjestiti u hladnu prostoriju, osloboditi je suvišne odjeće i po mogućnosti uroniti u hladnu, ali ne i ledenu vodu. Može pomoći i umotavanje u mokre peškire. Ako je osoba pri svijesti ponuditi joj vodu, sportski, izotonični napitak ili bilo koju tekućinu koju imate pri ruci. Neka uzima male gutljaje, u okviru mogućnosti.

Nadoknada izgubljene tekućine i elektrolita je prvenstveni cilj ako je osobu pogodila sunčanica. Tu je najbolje posegnuti za izotoničnim napicima koji imaju jednaku osmolarnost kao i krvna plazma zbog čega su idealni za brzu nadoknadu izgubljene tekućine.

Možete joj dati i da pojede nešto slano poput krekera i uz to da popije i dovoljno vode. Namirnice koje se preporučuju nakon sunčanice su također one koje brzo i djelotvorno nadoknađuju tekućinu i elektrolite. Tu su sezonsko voće i povrće, prvenstveno, lubenica, dinja, krastavci.

Ovisno o stanju, može se pojesti i banana koja će nadoknaditi izgubljeni kalij. I supa je dobar odabir, bilo da je riječ o klasičnoj povrtnoj ili pilećoj supi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.