open-navfaktor-logo
search
Centar za kulturu
Prva samostalna izložba: Neobična mostarska profesorica pokazala likovno umijeće
Prva samostalna izložba mlade mostarske autorice Sabine Dumpor pod nazivom "True colors" otvorena je večeras u Centru za kulturu Mostar.
04.02.2020. u 21:21
get url
text
Sabina Dumpor

Izložba je prva  u ciklusu “Trebao mi je neki novi početak”, u okviru kojeg će Centar za kulturu u naredna dva mjeseca organizovati sedam izložbi, na kojima će se predstaviti osam autora. Izložba slika koju potpisuje kreativna profesorica biologije i  mikrobiologije  Dumpor je sve samo ne monotona i jednolična. Sve slike, 27 eksponata, urađene su akrilom na platnu.

-Moji motivi su pejzaž, apstrakcija, ... probala sam razne tehnike, ali mi se akril na platnu najviše sviđa i tu se jako dobro snalazim- kazala je autorica izložbe.

Iako je učestvovala na različitim likovnim kolonijama u BiH i regionu, autorica izložbe je istakla da je presretna što joj je Centar za kulturu omogućio da svoju prvu samostalnu izložbu upriliči u svom rodnom gradu.

- Umjetnost pokreće svijet, jednako tako i mene pa volim sve vrste umjetnosti i pisanje i slikanje i glumu, a tu ljubav pokušavam prenijeti i na svoje učenike, obzirom da sam profesorica u nekoliko srednjih škola u gradu- istaknula je ova mlada umjetnica, koju mnogi poznaju i kao neobičnu profesoricu koja znanje učenicima prenosi kroz rime.

Sabina Dumpor je rođena u Mostaru 1990. godine.Za sebe kaže da slika od osnovne škole. Učesnica je likovnih kolonija i izložbi u Lukavcu 2013, Puli 2014, Balgaju 2015.

Dizajnirala je i naslovnice za knjige objavljene u Hrvatskoj i Srbiji.:. „Zagrli život“ „Pjesme koje nam život znače“, „Mili Dueli“. „ Rusetemov ah“.i „Međunarodna zbirka poezije“. Dobitnica je priznanja za izuzetan doprinos radu udruženja „Zagrli život“ iz Subotice. Članica je udruženja “Kultura snova” iz Zagreba.

Ciklus 'Trebao mi je neki novi početak' u organizaciji Centra za kulturu Mostar jedan je sasvim novi projekt. Želja Centra za kulturu je bila da taj prostor, a i vrijeme uposlenika odvoje za one koji se slikarstvom bave iz ljubavi, ali samo kao hobijem.

Nisu to profesionalci, akademski slikari koji su do sada imali brojne izložbe u zemlji i inozemstvu. 'Trebao mi je neki novi početak' jeste ciklus od sedam izložbi na kojima će se predstaviti ukupno osam slikara amatera.

Različiti su motivi na njihovim slikama. Ima tu i pejzaža, portreta, crteža. Raznovrsne su i tehnike koje oni koriste - od akrilika, akvarela, ulja na platnu do kolaža, mozaika...Izložbu možete pogledati u narednih sedam dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.