open-navfaktor-logo
search
Potpisan ugovor
Prva transverzala vodi Vogošću u prosperitet
Direktor Heringa Vladislav Bevanda, obećao je da će se ispoštovati zadani rok izgradnje ove dionice za 18 mjeseci
28.09.2018. u 17:54
get url
text

Prvu dionicu Prve transverzale gradit će Hering iz Širokog Brijega sa kojima je danas u Vladi KS potpisan ugovor. Gradnja počinje u ponedjeljak, (1. oktobra), a rok završetka je 18 mjeseci.

- O Prvoj transverzali se govori decenijama i konačno počinje izgradnja, a sredstva su osigurana iz budžeta Vlade KS i Direkcije za puteve. Ko god krene automobilom prema Vogošći iz centra grada ne treba mu objašnjavati zašto nam je važno da izgradimo Prvu transferzalu. To će biti moderna saobraćajnica koja će imati i elemente brze ceste do Hotonja – kazao je premijer KS Adem Zolj.

I ministar Mujo Fišo istaknuo je da će ova dionica, kada se izgradi, rasteretiti saobraćajne gužve u centru grada i Vogošći.

- Ovaj projekat nije samo bitan za Kanton Sarajevo. Bitan je i za Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton jer veliki broj vozila kreće se na ovom dijelu iz tih kantona. Dok se gradi ova dionica Vlada ozbiljno radi na pripremama za izgradnju tunela u Hotonju – kazao je Fišo.

Direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić kazao je poslije potpisivanja ugovora da je ovo najveći projekat u razvoju grada Sarajeva.

- Sarajevo će nakon izgradnje ovog projekta doživjeti ubrzan razvoj dužinom cijele trase kuda će prolaziti Prva transverzala. Vrijednost zemljišta na lokalitetu od Hotonja do Vogošće prema Jošaničkoj petlji sigurno će rasti – istaknuo je Hulusić.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić posebno je oduševljen početkom gradnje Prve transverzale, jer očekuje ubrzani razvoj općine.

- Vogošćani decenijama čekaju na izgradnju Prve transverzale. Ovo mi je drugi mandat načelnika Vogošće i do sada sam sa građanima održao više od stotinu sastanaka u vezi sa izgradnjom ove transverzale. Kroz Vogošću dnevno prođe 25.000 vozila i samo vozači znaju koliko im treba vremena da dođu na posao ili se vrate kući. Većinu daljnjeg razvoja naše općine planirat ćemo uz Prvu transverzalu jer ona će biti generator razvoja Vogošće – kazao je Smajić.

Direktor Heringa Vladislav Bevanda obećao je da će se ispoštovati zadani rok izgradnje ove dionice za 18 mjeseci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.