open-navfaktor-logo
search
Publikacije
Prvi bh. leksikon medijskih i pravosudnih pojmova koristit će obje "strane"
U razgovoru za Fenu autor Leksikona Dario Novalić kazao je da se ideja stvorila nakon što je Start BiH tužen za objavljeni intervju, kada ga je sudinica pitala da li su provjerili navode tog sagovornika, odnosno da li su pitali za mišljenje "drugu stranu"
04.11.2018. u 11:58
get url
text

 Direktor i glavni urednik magazina Start BiH i predsjednik Upravnog odbora Vijeća za štampu u BiH Dario Novalić autor je Leksikona pravosudnih i medijskih pojmova u BiH, prve publikacije te vrste u našoj zemlji.

Namjera je bila pomoći novinarima i pravosudnim djelatnicima u razumijevanju značenja pojmova koji se svakodnevno koriste te ponuditi objašnjenje za svaki od pojmova. Leksikon je nastao s idejom da se kroz popis i pojašnjenja ovih pojmova izbjegnu greške čije su posljedice neinformiranost ili dezinformiranost javnosti te degradacija ugleda i medija i pravosudnih institucija.

U razgovoru za Fenu autor Leksikona Dario Novalić kazao je da se ideja stvorila nakon što je Start BiH tužen za objavljeni intervju, kada ga je sudinica pitala da li su provjerili navode tog sagovornika, odnosno da li su pitali za mišljenje "drugu stranu".

- Intervju je jedan od oblika novinarskog izražavanja te sam pokušao objasniti da u intervjuu nije potrebno provjeravati navode sagovornika. Međutim, to mi je dalo ideju te sam napravio projekat za Vijeće Evrope, kao i Leksikon - pojasnio je Novalić.

Prije nego je Leksikon napisan, urađeno je veliko istraživanje koje je uključivalo intervjue s novinarima i predstavnicima pravosudnih institucija, a nakon toga je organizirano nekoliko okruglih stolova i fokus grupa, što je pružilo mogućnost da se prikupi materijal i uobliči u Leksikon.

Analiza rezultata ankete u kojoj su sudjelovali predstavnici pravosuđa i medijske struke potvrdila je potrebu za edukacijom i većim razumijevanjem pravnih termina među novinarima, kao i za razumijevanjem uloge i značaja novinarstva među predstavnicima pravosuđa, u razvoju i očuvanju demokratskog društva, a sve u svrhu boljeg i preciznijeg informiranja građana.

Novalić je pojasnio da su tokom istraživanja uvidjeli da i jedna i druga "strana", ali ni javnost, ne razumije potpuno pojmove iz novinarstva, odnosno pravosuđa, ali mišljenja je da je ovaj leksikon značajan korak naprijed ka boljem razumijevanju pojmova.

Leksikon jednostavnim riječima i vrlo koncizno objašnjava novinarske i pravne termine te čini zbirku pojmova utvrđenih, pojašnjenih i/ili definiranih od struke i zakona.

Podijeljen je u tri osnovna poglavlja - jedno se odnosi na metodologiju rada, a onda slijede poglavlja - leksikon medijskih i leksikon pravosudnih pojmova.

- Vjerujemo da ćemo neke pojmove i riječi preskočiti, ali ovaj leksikon će zasigurno ohrabriti da se promisli prije nego što se nekoga, pogrešnom upotrebom nekoga pojma, kazni za nešto što nije učinio - napisao je Novalić u predgovoru ovog pojmovnika.

Novalić je zahvalio Vijeću Evrope i projektu "Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija u jugoistočnoj Evropi" - (Reinforcing Judicial Expertise on Freedom of Expression and the Media in South-East Europe - JUFREX) koji su omogućili da Leksikon bude objavljen.

Radi se o prvom izdanju, a slična izdanja će se pojaviti i u Srbiji i Crnoj Gori, kao i ostalim zemljama zapadnog Balkana, što će omogućiti Vijeće Evrope. Leksikon će biti dostupan u elektronskoj formi, a već je distribuiran redakcijama svih medija u BiH i u toku je distribucija pravosudnim organima. Predviđeno je da bude dostupan i na internetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.