open-navfaktor-logo
search
Optimizma ne manjka
Prvi čovjek italijanskog fudbala: Ako se fudbal vrati, to znači da smo pobijedili prokleti virus
Gabriele Gravina, predsjednik Fudbalskog saveza Italije, tvrdi da će Serie A biti završena, naglasivši kako nikada nije razmišljao da će sezona biti okončana, a da će naslov prvaka dodijeliti vodećoj ekipi.
19.03.2020. u 09:25
get url
text

Serie A je prva liga petice koja je prekinuta zbog pandemije koronavirusa, a sličnu sudbinu ubrzo su doživjele i ostale lige u Evropi, kao i Liga prvaka, Evropska liga, pa čak i EURO, koji je odgođen za 2021. godinu.

- Počeli smo praviti kalendar takmičenja koji bi mogao početi od 3. maja i trajati do 30. juna - rekao je Gravina za Telelombardia, dodavši:

- Verovatno bi ovo moglo značiti da ćemo iskoristiti i nekoliko dana u julu, pa smo već uputili zahtjev vlastima u našoj zemlji, ali i UEFA-i i FIFA-i.

Gravina je svejstan da će mala poteškoća za kalendar takmičenja biti i činjenica da je prva sedmica juna rezervisna za baraž za Evropsko prvenstvo, u kojem će nastupiti i BiH.

- Nikada nisam ni razmišljao o završetku sezone, jer bi to oduzelo nadu navijačima i poslalo negativnu poruku. Pažnju posvećujem sportskoj, ekonomskoj i socijalnoj dinamici, praćeno osjećajem optimizma. Sport i fudbal posebno predstavljaju tračak nade da se možemo vratiti u normalu.

Moramo biti uvjereni da prvenstvo možemo nastaviti 3. maja. Ako to ne budemo mogli, tada ćemo ići dalje, ali moramo završiti takmičenje. Uostalom, postoje i finansijski problemi, jer ćemo biti u manjku od 700 miliona eura ako se Serie A ne završi.

Idealan rok je 30. juni iz čitavog niza razloga, ali u suprotnom bismo mogli preduzeti vanredne mjere, pa čak prvenstvo produžiti do 30. jula.

Naglasio je kako će u kalendar takmičenja biti uvršten i Kup Italije.

- Naravno da računamo i na Kup, jer bi pobjednik mogao ispuniti uvjete za plasman u Evropsku ligu, od čega bi, recimo, Milan i Napoli imali koristi - dodao je Gravina, poentiravši na kraju:

- Nadam se da će se moći igrati. Ako se fudbal vrati na noge, to znači da je zemlja pobijedila prokleti virus.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.