open-navfaktor-logo
search
I Kremlj potvrdio
Prvi čovjek ruske vojske tvrdi: NATO se sprema za sukob velikih razmjera
Istovremeno, kako je naveo, NATO promoviše tezu o "ruskoj vojnoj prijetnji”, tumačeći ruske akcije za osiguravanje bezbjednosti ili bilo koje druge planirane transparentne akcije u oblasti vojne izgradnje kao "prijetnju miru”
18.12.2019. u 16:10
get url
text

Vojne vježbe NATO Saveza  u baltičkim zemljama, Poljskoj, Crnom moru i Baltičkom moru ukazuju na to da se Alijansa sprema za sukob velikih razmjera, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov.

Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov navodeći da Moskva smatra da je istina ono što je rekao Gerasimov jer je riječ o "potkrijepljenom mišljenju profesionalaca”. Obraćajući se stranim vojnim atašeima, Gerasimov je u utorak rekao da se povećava intenzitet vojnih vježbi NATO-a.

-Njihovi scenariji ukazuju na namjernu pripremu NATO-a za korištenje njihovih snaga u sukobu velikih razmjera- navodi list Krasnava Zvezda da je rekao Gerasimov, a prenosi TASS.

Istovremeno, kako je naveo, NATO promoviše tezu o "ruskoj vojnoj prijetnji”, tumačeći ruske akcije za osiguravanje bezbjednosti ili bilo koje druge planirane transparentne akcije u oblasti vojne izgradnje kao "prijetnju miru”.

-U doktrinama Brisela, Rusija ima status protivnika. rekao je Gerasimov.

Komentarišući izjavu Gerasimova, Peskov je rekao da se u tom slučaju radi o mišljenju profesionalaca, zasnovanom na analizi koju je sprovela ruska vojska u procesu monitoringa manevara NATO-a.

-U ovom slučaju, mišljenje profesionalaca može biti samo istinito. naveo je Peskov.

On je dodao da administracija predsjednika Rusije Vladimira Putina ne može da daje ocjenu s vojne tačke gledišta.

-Nije tajna i dobro je poznato da nastavak ekspanzije vojne infrastukture NATO ka našim granicama izaziva zabrinutost- zaključio je Peskov, prenosi Tanjug.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.