open-navfaktor-logo
search
Novi dokazi
Prvi pacijent zaražen COVID-19 u Francuskoj se pojavio mnogo prije prvog zvaničnog slučaja
Pojavili su se novi dolazi da je koronavirus bio prisutan u Francuskoj nekoliko sedmica prije nego što se prvobitno vjerovalo da je zabilježen prvi slučaj u toj zemlji.
05.05.2020. u 12:58
get url
text

Doktori u pariškoj bolnici kažu da su pronašli dokaze da je jedan pacijent koji je primljen u decembru zaražen koronavirusom. Ako se potvrdi, ovo otkriće pokazalo bi da je virus već tada cirkulirao Evropom - mnogo prije nego što su prvi poznati slučajevi dijagnosticirani u Francuskoj ili žarišnoj Italiji.

- COVID-19 se već širio u Francuskoj krajem decembra 2019., mjesec dana prije službenih prvih slučajeva u zemlji - napisao je tim u Groupe Hospitalier Paris Seine u Saint-Denisu u studiji objavljenoj u nedjelju u Međunarodnom časopisu za antimikrobne agense.

Prvi službeni izvještaji o COVID-19 u Francuskoj objavljeni su 24. januara, a u njima se govorilo o dvije osobe koje su imale historiju putovanja u kineski Wuhan.

Specijalist intenzivne njege dr. Yves Cohen i njegove kolege iz bolnice napisali su da su odlučili provjeriti evidenciju ranijih pacijenata, u slučaju da se virus neprimijećeno proširio.

Istraživači u SAD-u također su počeli pronalaziti dokaze da je virus zarazio i ubijao ljude prije nego što su prvi prijavljeni slučajevi u zemlji.

Francuski tim pregledao je ljude primljene u bolnicu s oboljelima od gripe između 2. decembra i 16. januara, kojima nije na kraju dijagnosticirana gripa. Ispitali su zamrznute uzorke tih bolesnika na koronavirus.

- Jedan pozitivan uzorak je uzet od 42-godišnjaka rođenog u Alžiru, koji je živio u Francuskoj dugi niz godina i radio kao ribar. Njegovo posljednje putovanje bio je u Alžiru tokom augusta 2019. godine. Muškarac nije bio u Kini, a jedno od njegove djece također je bilo bolesno – napisali su u izvještaju.

Identificiranje prvog zaraženog pacijenta od velikog je epidemiološkog interesa jer, ističu, drastično mijenja znanje o COVID-19 i njegovom širenju u zemlji.

- Nepostojanje veze s Kinom i nedostatak nedavnih putovanja sugeriraju da se bolest bila već se proširila među francuskim stanovništvom krajem decembra 2019 – napisali su.

Evropa nije počela prijavljivati slučajeve koronavirusa do januara. U Italiji, evropskoj zemlji koju je virus najteže pogodio, prva dva slučaja zabilježena su 31. januara kod dvojice kineskih turista u Rimu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.