Prvi put u historiji časopisa: Na naslovnici Voguea manekenka s hidžabom

Objavljeno: 06.06.17 u 12:42

Na naslovnici ovomjesečnog arapskog izdanja poznatog modnog časopisa Vogue je somalijsko-američki model Halima Aden, koja je pozirala u predivnoj crno-bijeloj haljini.

To je prvi put u historiji da naslovnicu ovog modnog časopisa krasi žena s hidžabom.

- Taj nevjerovatan i sanjiv trenutak kada vidiš sebe na naslovnici Voguea. Neopisivo je koliko sam zahvalna na prilici da krasim ovu naslovnicu - napisala je Halima na svom Instagram profilu izražavajući sreću i ponos.

Manekenka je dodala kako svaka djevojčica zaslužuje vidjeti model koji je odjeven poput nje, izgleda poput nje i ima iste osobine kao ona. Također naglašava da je ona više od modela koji nosi hidžab.

- Kad hodam modnom pistom želim da ljudi vide da nosim hidžab, ali želim i da znaju da sam milion drugih stvari - rekla je Halima.

Pozitivne reakcije na naslovnicu stižu iz svih dijelova svijeta, a Vogue je još jednom pokazao kako se na elegantan način boriti protiv predrasuda.

Halima Aden je 19-godišnja Amerikanka sirijskih korijena, koja je odrasla u Minnesoti. Bila je učesnica takmičenja Miss Minnesote, a ušla je u historiju i kao prvi model koji nosi hidžab, a potpisao je ugovor s agencijom IMG Models. U pitanju je agencija kojoj pripadaju neki od najvećih svjetskih modela poput Kate Moss, Rosie Huntington-Whiteley, sestre Gigi i Bella Hadid.