open-navfaktor-logo
search
Upozorenja naučnika se obistinila
Prvi put zvanično potvrđeno: Kroz hranu jedemo i plastiku
Austrijska agencija za životnu sredinu analizirala je izmet osam učesnika iz Evrope, Japana i Rusije i pronašla mikroplastične čestice u svemu
24.10.2018. u 13:39
get url
text

Već smo znali da je plastika štetna, i da ako jedemo iz plastičnih posuda ili flaša to može donekle biti donekle štetno za naš organizam, ali sada su naučnici po prvi put pronašli dokaze da ljudi u velikoj mjeri unose mikroplastiku u svoj organizam kroz hranu.

Austrijski naučnici su po prvi put pronašli tragove mikroplastike u uzorcima ljudskog izmeta, što ukazuje da postoji mogućnost da je ona naširoko rasprostranjena u ljudskom lancu ishrane.

Naučnici su testirali uzorke iz osam različitih studija, koje su sprovođene u različitim zemljama, i u svakom uzorku je pronađen neki oblik mikroplastike - veličine od 50 do 500 mikrometara. Oko 20 mikroplastičnih čestica pronađeno je na svakih 10 grama i fekalija.

Mikroplastike su male čestice plastike manje od pet milimetara, a nastaju iz raznih izvora, kao što su plastična ambalaža i plastične kese.

Tim, koji je odgovoran za istragu, pozvao je na opširnije istraživanje i pronalazak mogućih posljedica po ljudsko zdravlje, prenosi CNN.

- Ovo je prva studija ove vrste i ona potvrđuje ono što smo dugo sumnjali, tj. da plastika na kraju stiže i do ljudske utrobe - rekao je glavi istraživač Philip Schwabl sa Medicinskog fakuleta u Beču i izrazio posebnu zabrinutost za ljude sa gastrointestinalnim bolestima.

Učesnici studija su porijeklom iz Finske, Italije, Japana, Holandije, Poljske, Rusije, Velike Britanije i Austrije, a naloženo im je da sedmicu dana pred testiranje bilježe sve što su jeli.

- Najmanja mikroplastična čestica je u mogućnosti da uđe u krvotok, u limfni sistem i čak može doći do jetre – rekao je Schwabl.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.