open-navfaktor-logo
search
Bitka za Ligu prvaka
Prvi rival Zrinjskog: Sheriff su osnovali bivši KGB-ovci, dolaze iz nepriznate države, a BiH ne pamte po dobrom...
Sheriff Tiraspol prvi je ovosezonski rival Zrinjskog na eurosceni. Dva kluba će u srijedu u Mostaru odigrati prvi meč kvalifikacija za Ligu prvaka.
04.07.2022. u 17:09
get url
text

Sheriff su, pisao je ranije Daily Star, navodno, osnovali bivši KGB-ovci.

VEZANI TEKST - Sheriff se "raspao": Iz ekipe koja je srušila Real ostala samo dvojica fudbalera
 

Klub je 1997. godine osnovala kompanija Sheriff koja je 2002. godine izgradila stadion Sheriff. Od 2001. "žuto-crni" dominiraju moldavskim fudbalom. Skupili su 20 naslova prvaka, jedanaest Kupova i sedam Superkuova. Na eurosceni četiri puta su stizali do grupne faze Evropske lige, a u prošloj sezoni postali su prva moldavska ekipa koja je izborila nastup u grupnoj fazi Lige prvaka. U debitantskoj sezoni u Madridu su savladali Real, koji se kasnije okitio naslovom prvaka.

Sheriff je jedinstven u Moldaviji i po tome što je prvi počeo dovoditi igrače iz Brazila i Afrike.

Ovaj klub dolazi iz Pridnjestrovske Moldavske Republike, dijela teritorija Moldavije koji je smješten uz lijevu obalu Dnjestra. Područje je većinom naseljeno Rusima i Ukrajincima. Vlast na ovom području obnaša samoproglašena Pridnjestrovska Moldavska Republika proglašena 2. rujna 1990. Nezavisnost Pridnjestrovlja do danas nije priznala ni jedna država ni međunarodna organizacija.

VEZANI TEKST - Jakirović i Tomas objavili listu igrača za meč u Mostaru
 

Zbog zaoštrenih političkih odnosa na tom području nakon ruske agresije na Ukrajinu, UEFA je do daljnjeg zabranila odigravanje utakmica u Tiraspolu. Tako će Sheriff u revanšu dočekati Zrinjski u moldavskoj prijestolnici Kišnjevu.

Nije prvi put da jedan bh. klub u Evropi odmjeri snage sa Sheriffom. Moldavci su do sada imali jedno gostovanje u BiH i ne pamte ga po dobrom.

U sezoni 2011/12, u kvalifikacijama za Evropsku ligu, Željezničar je u dva meča bio bolji od najboljeg moldavskog tima. Plavi s Grbavice su u drugom krugu kvalifikacija odigrali meč bez pogodaka u Moldaviji, a u revanšu je Željo slavio golom Mirsada Bešlije i iznenađujuće otišao u naredni krug.

Sherriff novu evropsku avanturu počinje s novim trenerom i potpuno izmijenjenim sastavom. Ekipa koja je prošle sezone pravila velike uspjehe skoro da se u potpunosti raspala.

Zbog velikih promjena u sastavu, trener Zrinjskog Sergej Jakirović priznao je da je priprema prve utakmice izuzetno teška, naročito zbog nedovoljne mogućnosti skautiranja Moldavaca... 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.