Prvi sajam izdavača "Knjige u nišama": Vratiti dignitet knjizi, izdavaštvu i domaćem autoru

Objavljeno: 07.11.17 u 13:52

Namjera nam je da ovim praznikom knjige, izdavaštva, kulture čitanja vratimo dignitet knjizi, izdavaštvu, domaćem autoru i da vratimo dostojanstvo i čast svemu onome po čemu smo oduvijek bili poznati, kazao je uoči prvog sajma izdavaštva "Knjiga u nišama" Edin Urjan Kukavica, direktor Javne ustanove Centar za kulturu Kantona Sarajevo, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

U organizaciji sajma, koji će se održati od 25. do 29. novembra ove godine, osim JU Centar za kulturu KS učetsvovat će i Zajednica izdavača/nakladnika BiH, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture i sporta KS.

Urjan Kukavica je na početku izlaganja naglasio da se JU Centar za kulturu KS od danas zvanično ponovo nosi ime Bosanski kulturni centar (BKC).

- Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što kao Bosanski kulturni centar možemo najaviti, prvi u nizu, sajam izdavača/nakladnika pod nazivom "Knjige u nišama", koji će se tradicionalno održavati u prostorijama našeg centra i to uvijek u period od 25. do 29. novembra, simbolično između dva datuma od kojih prvi ima izuzetno veliki značaj za ovu zemlju. Kreirali smo platformu koja će, nadamo se, preći u tradiciju i imati misiju poboljšanja rada domaćih izdavača, autora, knjiga i svih ostalih djelatnosti koje izrada knjige podrazumijeva. Organizovati sajam knjige kada se uglavnom organizuju štrajkovi i raditi na podizanju kulture čitanja, razvoju publike čitalačke i pokušati vratiti ljudima naviku otvaranja knjige predstavlja zaista jedan poduhvat koji graniči sa utopijom. Tako BKC u ovome kapacitetu koji imamo nastavlja svoju utopističku funkciju da kulturi vrati institucionalno mjesto koje joj pripada i koje zaslužuje. Uspjeli smo vratiti ovoj instituciji ime Bosanski kulturni centar, a u narednom periodu pripremamo još desetak projekata, među kojima je sajam knjige prvi - istakao je Urjan Kukavica.

Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, naglasio je da je njegovo ministarstvo početkom 2016. godine riješilo da ojača segment knjige i izdavaštva.

- Festival književnosti nam je bio prvi projekat, a ovo je drugi čiji je cilj, također, ojačati taj segment. Na dobrom smo putu jer smo u 2018. godini osigurali 150.000 konvertibilnih maraka samo za izdavaštvo. To znači da želimo da ulažemo u izdavaštvo i jačamo knjige i da na taj način olakšamo našim sarajevskim izdavačima kako bismo bili konkurentni, ali i da olakšamo našim piscima. Mislim da bi sve trebali raditi i zbog samih autora, kako bi dobili jaču izražajnost kada je u pitanju oblast književnosti - rekao je Kurić.

Prema mišljenju Dragana Markovića, presjednika Skupštine Zajednice izdavača BiH, jako je važno što se zahvaljujući određenim institucijama knjiga vraća u prostor BKC-a.

- Knjižnih projekata nikada nije puno, tako da i ovaj nije usmjeren na negiranje nikakvog projekta, nego je za knjigu, za autore i za izdavače. Bitno je da imamo kontinuitet da prezentiramo knjige i autore. Predsjednik sam Fondacije Kemal Bakaršić, koja se aktivno uključila u ovaj projekt. Tako ćemo na dan otvaranja dodijetli donaciju u knjigama bh. izdavača za četiri biblioteke u BiH u vrijednosti oko 8.600 dolara. Ustvari biblioteke u Brčkom, Stocu, Čelincu i Kaknju dobit će duplo veći iznos, jer će izdavači dati knjige s popustom od 50 posto. Druga stvar je prvi susret bh. izdavača i bibliotekara kako bi napravili zdravu platformu da možemo rješavati nesporazume i nesuglasice - istakao je Marković.

Damir Uzunović, direktor i urednik izdavačke kuće Buybook, istakao je da jedan od najvažnijih ciljeva Zajednice izdavača da se legalizuje promet knjiga u BiH.

- Nas sedam otprilike proizvede 80 posto knjiga u BiH, a kontrolišemo ne više od 20 posto tržišta i prometa knjiga. Sve ono što je u prometu u BiH, a to su ulični sajmovi knjiga, pijace, pa čak i oficijelni sajmovi su mjesta gdje se knjige uglavnom prodaju bez deklaracije, carinskih papira, PDV-a, prihoda, bez svega onoga što treba ostati ovoj zemlji. To nam je jedan od strašnih problema s kojima se suočavamo već godinama od kada spašavamo izdavaštvo djelujući pojedinačno. Nakon dugo godina ne djelujemo pojedinačno, jer smo uspjeli da osnujemo zajednicu - naveo je Uzunović.

Prema njegovim riječima, u Kantonu Sarajevo izdavaštvo je od 2016. godine dobilo podršku, te je organizacija sajma "Knjige u nišama" velika odluka za izdavaštvo. Na kraju je dodao da je poražavajuće da produkcija svih bh. izdavača zajedno tokom godine iznosi do 300 knjiga, a da naprimjer beogradska izdavačka kuća Laguna između dva sajma izda 350 knjiga.

Uzunović je izrazio nadu da će sajam "Knjige u nišama" preći u tradiciju, dodavši da "gdje ima knjiga, ima i pismenog svijeta i optimizma".