navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zaljubljenik u muziku

Prvo autorsko kolo 19-godišnjeg harmonikaša iz Blagaja

Njegov talenat prepoznao je poznati kompozitor iz Beograda, Aleksandar Blagojević, te napravio namjenski za njega kolo kompleksno, moderno i ispred vremena

Objavljeno: 31.10.2019. u 10:28
get url
text

Istinski muzički zaljubljenik, mladi devetnaestogodišnji harmonikaš Nedžad Nane Salčin iz Blagaja, proteklih dana snimio je svoje prvo autorsko kolo. Njegov talenat prepoznao je poznati kompozitor iz Beograda, Aleksandar Blagojević, te napravio namjenski za njega kolo kompleksno, moderno i ispred vremena.  Kolo, koje nosi ime po mladom muzičaru, nakon pet mjeseci mukotrpnog rada, snimljeno je u studiju Damira Paraća u Mostaru. Videospot sljedeći je korak ovog talentovanog mladića.

Talenat i ljubav za harmoniku naslijedio je od oca Nermina. Kako nam je ispričao muzikom se bavi od svoje devete godine. Završio je nižu a ove godine i srednju muzičku školu, te na tome svoje muzičko obrazovanje ne planira zaustaviti.

- Planiram upisati muzičku akademiju u Sarajevu, smjer instrumentalista - ističe Nedžad.

Kada Nedžad odradi jutarnju smjenu odmah požuri u drugu školu. Svoj je školski ritam prilagodio muzičkoj školi, jer iz Blagaja, odakle je, ne isplati mu se dva puta dnevno putovati u Mostar. Dan mu počinje buđenjem u devet, zatim muzička,  pa Elektrotehnička pa opet muzička do 22 sati kada kreće kući. No to mu nije teško jer harmoniku obožava.

- Osjećaj je neopisiv. Jednostavno, muziku ne doživljavam kao posao, to je moje opredjeljenje - tvrdi Nedžad. Mnogi bi na njegovom mjestu odustali, dodaje otac Nermin, on na to nikada nije pomišljao.

- Dok je uporedno pohađao dvije škole, nastojao sam koliko sam bio u mogućnosti da mu budem od pomoći. Išao bih po njega kolima navečer u Mostar, da se ne vraća autobusom, kako bi dobio tih deset minuta vremena razlike. Znao je nakon napornog dana, vježbati dugo u noć, da sve stigne - priča nam Nermin.

To ga nije spriječilo da od svoje šesnaeste godine počne i da zarađuje vlastiti džeparac od svoga znanja. Tako već tri godine svoje  muzičko znanje "brusi" u nastupima sa Aliby Bandom iz Mostara, u kojem svira harmoniku, njegov otac klavijaturu, dok je vokal Hamza Sokolović. Zarađeni novac nije trošio samo na sebe. Bio je finansijska podrška sestri dok je završava studije. Harmoniku na kojoj je nastalo prvo autorsko kolo i na kojoj će zasigurno nastajati brojna druga umjetnička djela, dobio je od roditelja za punoljetstvo. Otkriva nam kako se od harmonije ni preko noći ne odvaja, jer mu je na oku i kada krene u krevet. Odlazi na počinak i budi se u nju.

Ovaj umjetnik u usponu može se pohvaliti i činjenicom da je tokom srednjoškolskog doba snimio čak pet kola drugih autora, među kojima je i ono Ljubiše Pavkovića, "Hora Bucuresti". Radi se o jednom virtuoznom kolu, tzv. Rumunskom stilu, kompleksnom muzički stil, kojeg sviraju samo vrhunski umjetnici.