open-navfaktor-logo
search
Nameti na privredu
Prvo plati porez, pa onda zarađuj novac
Prema Zakonu o porezu na dobit FBiH, ova vrsta poreza se plaća akontativno u 12 jednakih rata
17.09.2018. u 07:58
get url
text

Prema Zakonu o porezu na dobit FBiH, svi poslovni subjekti plaćaju porez na dobit čak i prije nego što tu dobit ostvare.

Naime, spomenutinm zakonom je predviđeno da poslovni subjekti porez na dobit plaćaju akontativno, u 12 mjesečnih rata i to do kraja tekućeg mjeseca za prethodni mjesec. Visina mjesečne uplate se dobija tako što se visina poreza na dobit za prethodni porezni period, a najčešće se radi o prethodnoj kalendarskoj godini, dijeli sa 12.

Zakonom je predviđeno i da porezni obveznik, ako je u toku godine ostvario veću dobit od previđene, mora doplatiti taj “manjak“ i to najkasnije 20 dana nakon podnošenja porezne prijave. U istom roku poreznom obvezniku mora biti vraćen višak novca, u slučaju da je dobit bila manja od predviđene, odnosno da je “pretplatio“ porez na dobit, pod uvjetom da podnese zahtjev za povrat novca.

Osim toga, prema Zakonu o porezu na dobit, Porezna uprava može izmijeniti visinu mjesečne akontacije, ako obveznik dokaže da očekuje znatno manju dobit nego prethodne godine, u slučaju prirodnih i drugih nepogoda koje utječu na poslovanje i slično.

Ovakav način plaćanja poreza posebno je opterećujući za manje firme, koje uz sva opterećenja, moraju još plaćati porez na dobit unaprijed, odnosno prije nego što su taj novac zaradili. Zbog toga smo i kontaktirali Poreznu upravu FBiH i pitali ih koja je svrha akontativnog plaćanja poreza. Tim prije što svi zvaničnici, domaći i međunarodni, tvrde kako je potrebno finansijski rasteretiti domaću privredu.

- Akontativno plaćanja poreza na dobit propisano je Zakonom o porezu na dobit s ciljem da se osigura kontinuirano prikupljanje javnih prihoda po osnovu poreza na dobit i da se poreznom obvezniku olakša da u jednakim mjesečnim iznosima rasporedi plaćanje obaveza po osnovu poreza na dobit. Članom 52. ovog zakona propisano je da porezni obveznik u toku godine vrši plaćanje akontacije poreza na dobit u jednakim mjesečnim iznosima – saopćeno nam je iz Porezne uprave FBiH.

Također su napomenuli kako su oni nadležni isključivo za provođenje zakonskih i podzakonskih akata, a da te dokumente donosi Parlament FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.