Prvog dana SBF-a: Panel o ženskom liderstvu u razvoju društva

Objavljeno: 15.04.18 u 08:43

S ciljem da se ukaže na sve veću i značajniju ulogu žena u razvoju društva i da se žene dodatno ohrabre za zauzimanje liderskih pozicija u kompanijama, ovogodišnji Sarajevo Business Forum (SBF), koji će se održati 25. i 26. aprila u Sarajevu, upriličit će panel posvećen ulozi žena liderki u razvoju društva na kojem će učestvovati uspješne poslovne žene, kako iz regije, tako i iz drugih evropskih zemalja, te Bahreina, Južnoafričke Republike, Australije...

Moderatorica ovog panela bit će prof. dr. Danica Purg
Moderatorica ovog panela bit će prof. dr. Danica Purg

Moderatorica ovog panela bit će prof. dr. Danica Purg, predsjednica IEDC Poslovne škole Bled iz Slovenije koja, pored ove i brojnih drugih, obavlja i funkciju predsjednice Međunarodne organizacije za razvoj menadžmenta u dinamičnim društvima (CEEMAN). Ko-moderatorica panela bit će Azra Atagić Ćatović, izvršna direktorica i osnivačica poslovnog portala akta.ba, koja je 2014. godine proglašena najboljom poduzetnicom u BiH, te sudjelovala u projektu ''Poslovne žene kao liderke i uzor u BiH''.

Ove uspješne žene, na panelu će ugostiti Shaikhu Mariam Bint Hamad Al Khalifa, potpredsjednicu Društva poslovnih žena iz Bahreina, Đemilu Talić Gabriel, pouzetnicu i počasnu konzulicu BiH u Novom Južnom Velsu u Australiji, Fatmu Çinar, šeficu Internacionalnog bankarstva u Kuveyt Turk Participation Bank iz Turske, zatim Madelein Mkunu, predsjednicu „Leading Women of Africa“ koja dolazi iz Južnoafričke Republike, Tajmu Kapić, direktoricu projekta u nevladinoj organizaciji „Cradle“ iz Republike Irske, Semihu Borovac, ministricu za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću Ministara Bosne i Hercegovine i mnoge druge.

U veoma izazovnom poslovnom okruženju kojeg odlikuju i kulturološke prepreke, pored sistemske podrške, ženama u regionu, ali i šire, nedostaje i samopouzdanja da istraju u ostvarenju vlastitih biznis potencijala i postanu uticajnije. Učesnice panela, koje su tokom svojih karijera nailazile na ove i slične izazove prezentirat će svoja iskustva i najbolje prakse te tako pružiti dodatni podstrek ženama i podsjetiti na rastuću ulogu žena liderki u razvoju privrede i društva u cjelini.