open-navfaktor-logo
search
Sud u Mostaru
Prvostepenom presudom Mustafa Hakalović osuđen na šest godina zbog ratnog zločina u Konjicu
Kantonalni sud u Mostaru nepravosnažno je osudio Mustafu Hakalovića iz Konjica na šest godina zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva u Mostaru.
22.04.2022. u 15:45
get url
text

- Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo u Mostaru podiglo je optužnicu protiv Mustafe Hakalovića (1965.) stavljajući mu na teret da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća odbrane na teritoriji općine Konjic, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, kao pripadnik Armije RBiH, u drugoj polovini marta 1993. godine u mjestu Gostovići, općina Konjic, počinio ubistvo ratnog zarobljenika I. A., pripadnika vojske HVO-a, tako što je iz neposredne blizine iz automatske puške nepoznate marke i broja ispucao više metaka rafalnom paljbom u prednji gornji dio tijela oštećenog, posljedicom čega je nastupila smrt oštećenog I. A., čime je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika - navedeno je u saopćenju.

Tužilaštvo HNK je protiv ove presude Kantonalnog suda u Mostaru uložilo žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, zbog, kako su saopćili, odluke o kaznenopravnoj sankciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.