Prvu dozu primi 95 posto djece: U ovom kantonu se redovno vakcinišu

objavljeno: 22.02.2018. u 11:23

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona Diana Mamić izjavila je da je po postotku vakcinisane djece ovaj kanton među vodećim u Federaciji BiH.

- Postotak prvog vakcinisanja, odnosno prve doze u porodilištu je oko 95 posto, dok se kasnije taj postotak kreće od 85 do 90 posto - kazala je Mamić za Fenu, dodavši da postotak vakcinisanja nakon izlaska iz porodilišta opada zbog migracije i preseljenja, tako da Zavod nema podatke.

Ona je podsjetila kako se vakcinom u dječiji organizam unose antigeni sa svrhom stvaranja protutijela koja će pružiti imunološki odgovor organizma, čime se osim individualne zaštite postiže i kolektivna imunost.

Prema programu, djeca u zdravstvenim ustanovama Livanjskog kantona vakcinišu se protiv raznih zaraznih bolesti poput tuberkuloze, ospica, zaušnjaka, hepatitisa b, difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize.

- Naučno nije dokazano da vakcine mogu prouzrokovati neželjene nuspojave u razvoju djeteta, ipak u posljednje tri godine bilo je pet slučajeva na prostoru Livanjskog kantona kada roditelji nisu željeli da im se dijete vakciniše u porodilištu - kazala je Mamić.

Prema njenim riječima, roditelji na osnovu zakonskih rješenja obavezni vakcinisati djecu prema programu odobrenom od resornog ministarstva.