open-navfaktor-logo
search
U blizini obdaništa
Pucano na patrolu granične policije Kosova na sjeveru države
U selu Zupče, u općini Zubin Potok, na sjeveru Kosova, koju većinski naseljavaju Srbi, jutros je pucano na patrolu granične policije Kosova. To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio portparol policije za region sjever, Branislav Radović.
26.04.2022. u 11:03
get url
text

VEZANI TEKST - Na sjeveru Kosova napadnuta dva policijska vozila ručnom granatom

Na lice mjesta je krenula istražna i patrolne jedinice.

- Nešto poslije osam sati ujutru u utorak (26. april), od istražne jedinice je potvrđeno da je na magistralnom putu u selu Zupče u blizini dječijeg obdaništa pucano na službeno vozilo granične policije i vozilo je oštećeno. Sumnja se da je oštećeno od vatrenog oružja, a istražna jedinica vrši osiguranje mijesta na kom se desio napad, a sve ostale relevantne jedinice su obaviještene - navodi se u saopćenju.

Saopćenjem se oglasila Srpska lista, koja je osudila "incident koji se rano jutros dogodio u općini Zubin Potok kada je oštećeno vozilo kosovske policije".

Ovaj incident ima za cilj destabilizaciju prilika, ali i pokušaj da se Srbi predstave kao neki nasilnici što ne odgovara istini, navodi Srpska lista u saopćenju medijima.

VEZANI TEKST - Kosovo: Vozilo policije napadnuto pirotehničkim sredstvima kod prijelaza Jarinje

Srpska lista je pozvala sve građane na suzdržanost i da ne nasjedaju na provokacije i ne dozvole da ovakvi incidenti ugroze prijeko potreban mir na ovim prostorima.

- Ko god je ovo uradio ne misli dobro srpskom narodu - zaključili su u saopćenju, prenosi RSE.

Ovo je samo još jedan u nizu napada na policiju na sjeveru Kosova u aprilu.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svećlja je rekao 15. aprila, govoreći o napadima policije na sjeveru Kosova, na vanrednoj konferenciji za novinare, da su "različite grupe u posljednja tri dana izvršile četiri napada na tom području".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.