open-navfaktor-logo
search
SAD
Pucnjava na ulazu u Gulenov kamp, kamere prestale raditi dan prije
Novinar AA razgovarao je sa Austinom Davosom, pripadnikom američke sigurnosne agencije koji je već 3,5 godina zadužen za osiguranje FETO-ovog kampa. Na pitanje novinara "zar osumnjičeni ne bi trebao biti snimljen sigurnosnim kamerama na ulazu?", odgovorio je kako "kamere postavljene tu nisu u funkciji"
04.10.2018. u 12:37
get url
text

Američka policija sinoć je intervenisala unutar kampa terorističke organizacije FETO u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji, nakon što su pripadnici obezbjeđenja otvorili vatru jer su na ulazu u kamp primijetili "sumnjivu osobu", javlja Anadolu Agency (AA).

Policija u Pennsylvaniji potvrdila je kako su policijske ekipe intervenisale nakon dojave o pucnjavi u blizini kampa. Navedeno je kako je pripadnik obezbjeđenja na ulazu u kamp primijetio sumnjivu osobu, bijelca odjevenog u crno. Pripadnik obezbjeđenja je potom ispalio jedan metak u tom pravcu, na što je sumnjiva osoba pobjegla.

Potvrđeno je također, kako je policija nakon toga pokrenula potragu za osumnjičenim, no on nije pronađen. Iako pripadnici obezbjeđenja, kao i američki mediji, navode da jeste, u izvještaju nije navedeno da je sumnjiva osoba bila naoružana.

Novinar AA, koji je nakon ovog slučaja otišao do regije gdje se nalazi kamp FETO-a, razgovarao je sa Austinom Davosom, pripadnikom američke sigurnosne agencije koji je već 3,5 godina zadužen za osiguranje FETO-ovog kampa.

On nije želio davati detaljnije informacije na pitanja novinara u vezi s jučerasnjim slučajem potrage za "osumnjičenom naoružanom osobom".

Ali, je Davos istovremeno na pitanje novinara "zar osumnjičeni ne bi trebao biti snimljen sigurnosnim kamerama na ulazu?", odgovorio kako "kamere postavljene tu nisu u funkciji".

Davos je kazao kako jedna od dvije kamere na ulazu ne radi već duže vrijeme, dok se druga od njih prestala raditi dan ranije.

Novinar AA obratio se i pripadnicima obezbjeđenja na ulazu u kamp s pitanjem da li imaju opis osumnjičenog, na što su novinaru poručili da odgovor potraži u policiji.

Iznenadni kvarovi na sigurnosnim kamerama unutar terorističkog kampa FETO-a sa sobom povlače mnoga pitanja, obzirom i na činjenicu da su sigurnosne mjere u Gulenovom okruženju u Pennsylvaniji konstantno na visokom nivou.

Ono što je također, interesantno je i činjenica da je FETO-ova organizacija Alliance for Shared Values, koja djeluje u SAD-u, u saopćenju objavila kako je osumnjičeni pokušavao ući unutar kampa, dok pripadnici obezbjeđenja navode kako je osumnjičeni samo stajao na ulazu.

Ekipa AA je tokom snimanja ulaza u kamp FETO-a zabilježila i bjegunca i jednog od vodećih imena FETO-a Emrullaha Polata. Primijetivši kamere, Polat se brzo udaljio od ulaza.

Nakon dojave o osumnjičenoj osobi, sinoć je na području oko kampa bio veliki broj policijskih vozila, dok je iznad tog područja nadlijetao policijski helikopter.

Teroristička organizacija FETO na čelu sa Fetulahom Gulenom odgovorna je za pokušaj državnog udara u Turskoj 15. jula 2016. godine u kojem je ubijena 251, a ranjeno više od 2.200 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.