open-navfaktor-logo
search
Poteškoće
"Puko kvar": Završena sjednica Zastupničkog doma FBiH zbog nefunkcioniranja online sistema
Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH završena je prije utvrđivanja dnevnog reda jer je utvrđeno da online sistem ne fukcioniše kako treba budući da u ovom domu ima 98 zastupnika.
30.09.2020. u 13:19
get url
text

Zbog toga je, kako je rečeno, online sjednice otežano održavati, te su zastupnici usvojili zaključak po kojem je ustanovljeno da je rad u ovakvim uvjetima nemoguć.

- Svaki put kod online zajedanja postoje tehničke poteškoće. Ovaj put su eskalirale s obzirom na to da je veliki broj ljudi prisutan na online platformi, a nekolicina ih je sjedila u sali Federalnog parlamenta. Zaključili smo da je veoma teško raditi na ovakav način i da se za nastavak zasjedanja treba osigurati prostor gdje možemo raditi uz fizičko prisustvo zastupnika. Konstatovali smo da ovaj amfiteatar nije uvjetan  za rad u vrijeme kada treba poštovati epidemiološke mjere - izjavio je za Fenu nakon sjednice predsjedavajući Zastupničkog doma Mirsad Zaimović.

Nastavak sjednice mogao bi biti održan naredne sedmice, odnosno čim se donese odluka u vezi s prostorom za održavanje sjednica.

- Zadužili smo sekretara doma i grupu zastupnika, članova Kolegija, koji bi trebali da ponude više varijanti kada je u pitanju osiguravanje prostora gdje bi ubuduće održavali sjednice – rekao je Zaimović.

Kaže da će se pokušati naći prostor koji je javni. U tom pogledu do sada je Zastupnički dom dobio od Parlamentarne skupštine BiH negativan odgovor.

- Prema našem mišljenju, tu bi bilo najbolje održavati sjednice, ali smo nekoliko puta dobili odbijenicu. Sada imamo u vidu nekoliko javnih prostora, te će zadužena grupa obići te prostore i ustanoviti postoje li uvjeti za rad. Ako ne, onda ćemo raspisati tender i tražiti adekvatan prostor koji bi Parlament platio, a imali bismo mogućnost da svi prisustvujemo sjednicama - dodao je Zaimović.

Poručio je da je naredna sjednica planirana da se održi 14. oktobra pred izbornu kampanju. Do tada se treba održati nastavak današnje sjednice. To će se desiti, ističe Zaimović, naredne sedmice ili neposredno pred sljedeću sjednicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.