Korupcija

Pukovnik u OSBiH optužen za zloupotrebu službenog položaja

Objavljeno: 06.11.2019. u 11:17

On se tereti da je od osoba koje se bave poljoprivredom, nezakonito tražio i dobio novac, kako bi im omogućio da za svoje aktivnosti, koriste zemljište koje je u nadležnosti Oružanih snaga BiH

FOTO: ILUSTRACIJA

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ramiza Mićivode (1969) iz Goražda, pukovnika u Oružanim snagama BiH, a kojom ga tereti za korupciju.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, Mićivoda se optužnicom tereti za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti.

- Optuženi se tereti, da je u svojstvu vojne osobe, u činu pukovnika OS BiH, zaduženog za civilno-vojnu suradnju, u brigadi taktičke podrške u kasarni Rajlovac, zloupotrijebio svoj službeni položaj, kako bi sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist. On se tereti da je, koristeći svoj položaj, zahtijevao i dobio novac od osoba koje se bave poljoprivredom i koriste zemljište u blizini kasarne Rajlovac, kako bi im dopustio da koriste zemljište u vlasništvu OS BiH, za čije izdavanje i naplaćivanje nije ovlašten - naveli su iz Tužilaštva.

Prema navodima optužnice, optuženi se sastajao sa oštećenima i zahtijevao novac, te je u dva navrata od oštećenih na dogovorenom mjestu preuzeo novac.

- Optuženi se tereti da je kao službena osoba u institucijama BiH prekoračio granice svojih službenih ovlasti te pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist i drugom nanio štetu, te na taj način počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 1. KZ BiH - naveli su iz Tužilaštva.

Pripadnici SIPA-e uhapsili su ga u decembru prošle godine na radnom mjestu. 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije