open-navfaktor-logo
search
Dobro je znati
Pun masnoća, toksina, bakterija: Ovaj dio piletine nije zdrav, a svi ga često jedemo
Zbog bogatog okusa i lake pripreme, piletina je često na našoj trpezi. Sadrži vitamin D i kalcij i bogata je proteinima, a sadrži i holin, hranjivi sastojak koji igra ulogu u memoriji i ostalim funkcijama mozga.
01.02.2022. u 16:32
get url
text

Gotovo da nema osobe koja ne voli ovo meso, ali nisu svi dijelovi piletine zdravi i nije preporučljivo jesti ih često, upozoravaju ljekari.

Istraživanjem koje je provedeno, naučnici su došli do zaključka da je pileća kožica veoma štetna po zdravlje.

Naime, ona se u potpunosti sastoji od masti i, osim toga, može sadržavati veliki broj bakterija.

Iako mnogi vjeruju da je koža nogu, butina i pilećih prsa odličan izvor vlakana kolagena. Zapravo, ovo je daleko od istine. Ovaj dio ne hrani tijelo kolagenom, ali lako možete nanijeti štetu vašoj figuri.

Druga na listi štetnih dijelova piletine nalazi se džigerica. Iako je bogata vitaminom B12, sadrži i dosta masti, koje nam prijete holesterolom.

S druge strane, bijelo meso ljekari najviše preporučuju. Ono sadrži veliku količinu proteina koji su odlični za izgradnju mišića, a ujedno sadrži i mali postotak masnoće i malo kalorija, pa je odlično ukoliko pokušavate smršati ili održati kilažu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.