open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Rusije
Putin: Članstvo Švedske i Finske i članstvo Ukrajine u NATO-u su potpuno različite stvari
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da Moskva na članstvo Finske i Švedske u NATO savezu gleda drugačije od ukrajinskog jer nema teritorijalnih sporova sa skandinavskim zemljama, prenosi Anadolu Agency (AA).
30.06.2022. u 15:50
get url
text

On je na konferenciji za novinare u glavnom gradu Turkmenistana Ašgabatu, upozorio da će se, ako Helsinki i Stockholm dozvole raspoređivanje kontingenata i naoružanja vojnog saveza u svojim zemljama, situacija pogoršati, što će primorati Moskvu da poduzme odgovarajuće kontramjere.

- Nemamo takvih problema sa Švedskom i Finskom koje, nažalost, imamo sa Ukrajinom. Nemamo teritorijalnih pitanja… Nema sporova… Nemamo ništa što bi nam moglo smetati sa stanovišta članstva Finske ili Švedske u NATO-u - rekao je Putin.

U odgovoru na izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da Rusija sada ima "više NATO-a" na svojoj granici, Putin je naveo da se članstvo Finske i Švedske značajno razlikuje od članstva Ukrajine.

- To su potpuno različite stvari. Oni to savršeno razumiju i samo bacaju ovu tezu u javno mnijenje kako bi pokazali da Rusija nije postigla željene rezultate - rekao je Putin.

Putin je odbacio Stoltenbergovu tvrdnju da se NATO priprema za sukob sa Rusijom od 2014. rekavši da to nije vijest.

Istakao je da je Rusija jasno predvidjela da NATO, pod vodstvom SAD-a, traži neprijatelja koji bi ujedinio saveznike. Kako je kazao, Iran ne odgovara toj ulozi, a Rusija da.

- Dali smo im šansu da ujedine sve saveznike na novom historijskom preokretu. Za nas to nije ništa novo. Ovo još jednom potvrđuje ono o čemu smo sve vrijeme pričali, a to je da je NATO blok ostavština prošlog doba, doba hladnog rata. Stalno nam se govorilo da se NATO promijenio, da je sada politička unija, ali svi su tražili razlog i priliku da mu daju novi zamah kao vojnoj organizaciji - napomenuo je on.

Putin je rekao da su krajnji ciljevi ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini i dalje oslobađanje Donbasa, zaštita njegovog naroda i razvoj uvjeta koji bi garantovali sigurnost Rusije.

- Posao se odvija mirno, ritmično. Kao što vidite, trupe se kreću i stižu do postavljenih zadataka. Sve ide po planu - potvrdio je on.

Na pitanje o navodima o napadu na tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuku, Putin je rekao da ruska vojska ne gađa civile, ima jasne koordinate vojnih ciljeva i koristi visokoprecizno oružje kako bi izbjegla kolateralnu štetu.

Putin je rekao da izjave belgijskog premijera Alexandera de Crooa, koji je rekao da se "rat može dobiti samo na bojnom polju", potvrđuju da je Ukrajina oruđe Zapada za ostvarivanje vlastitih interesa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.