open-navfaktor-logo
search
O više tema
Putin i Vučić razgovarali telefonom o gasu, Ukrajini, Kosovu, saopćeno šta su dogovorili
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski lider Vladimir Putin razgovarali su danas telefonom o situaciji u Ukrajini i razvoju događaja oko Kosova, te isporuci gasa Srbiji, saopćio je Kremlj.
29.05.2022. u 13:08
get url
text

Vučić je, kako piše RTS, rekao da je jutros imao dobar razgovor s Putinom i da su govorili o više različitih tema, a da je za Srbiju najvažnije to što su dogovoreni glavni elementi novog gasnog sporazuma, koji će biti potpisan na period od tri godine.

Kazao je da su ti elementi veoma povoljni za Srbiju i da će formula koja se do sada koristila ostati ista, odnosno da će cijena biti vrlo povoljna.

Nakon razgovora je, dodao je Vučić, uputio pismo direktoru "Gasproma" Alekseju Mileru kako bi, koliko sutra, razgovarali o novim količinama gasa.

Vučić je rekao da je i Putinu objasnio da su zbog industrijskog napretka Srbiji potrebne veće količine gasa.

- Ako sve realizujemo, imat ćemo po pitanju gasa sigurnu zimu - poručio je Vučić nakon obilaska skladišta robnih rezervi u Beogradu.

Predsjednik Srbije je rekao i da je s Putinom razgovarao i o daljnjoj izgradnji skladišta gasa u Srbiji.

Vučić je rekao da je Putinu prenio stav Srbije da bi željeli da se što prije uspostavi mir u Ukrajini.

- Rekao mi je da postoji ponuđeni sporazum, ugovor, s kojim su upoznati, koji je na stolu u Moskvi, Kijevu, i u drugim centrima Zapada - kazao je Vučić.

Dodao je i da je čuo neke elemente tog sporazuma, ali da je Srbija mala zemlja da bi rješavala te probleme, i da se "samo nada da će se uspostaviti mir".

Mediji su prenijeli saopćenje Kremlja da će Rusija nastaviti nesmetane isporuke gasa Srbiji.

- Održan je telefonski razgovor predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem… Dogovoreno je, između ostalog, da Rusija nastavi nesmetane isporuke prirodnog gasa Srbiji - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.