open-navfaktor-logo
search
Godišnja konferencija
Putin: Odluka Svjetske agencije za borbu protiv dopinga je suprotna olimpijskim principima
U godišnjem obraćanju medijima u Moskvi ruski predsjednik kritikovao je četverogodišnju suspenziju ruskih sportista zbog dopinga
19.12.2019. u 22:16
get url
text

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin oštro je kritikovao odluku Svjetske agencije za borbu protiv dopinga (WADA) zbog četverogodišnje suspenzije ruskih sportista s olimpijskih i svjetskih takmičenja zbog dopinga.

- Odluka WADA-e je oprečna olimpijskim principima - kazao je Putin na godišnjoj konferenciji za medije u Moskvi.

Ističući kako većina sportista u Rusiji nemaju veze s dopingom, Putin je kazao da suspenzije moraju biti izricane pojedinačno onima koji krše pravila.

On je komentirao i sankcije koje je američki senat uveo Rusiji zbog projekta Sjeverni tok 2 te je najavio odgovor Moskve.

- To svakako nije bio prijateljski potez prema Rusiji. Naravno da će se to odraziti i na naše bilateralne odnose i da ćemo u skladu s reciprocitetom odgovoriti na to - poručio je Putin.

I kriza na istoku Ukrajine bila je među temama o kojima je Putin danas govorio, a istakao je da nema potrebe za revidiranje sporazuma koji je postignut u Minsku, jer bi to dodatno zakompliciralo situaciju u regiji.

- Regija Donbas treba dobiti stalni specijalni status, a potom status treba uvrstiti i u ustav. Međutim, za to nije bila ni prethodna niti aktuelna ukrajinska vlast - kazao je Putin.

Putin smatra da ukrajinska vlast treba uspostaviti direktni dijalog s čelnicima Donbasa te je kazao da u toj regiji nema stranih vojnih snaga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.