open-navfaktor-logo
search
Rastu tenzije
Putin upozorava da će Rusija djelovati ako NATO pređe crvenu liniju u Ukrajini
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da će Rusija biti prisiljena djelovati ako NATO pređe njene "crvene linije" u Ukrajini, rekavši da će Moskva smatrati raspoređivanje određenih ofanzivnih raketnih sposobnosti na ukrajinskom tlu kao okidač.
30.11.2021. u 18:57
get url
text

Govoreći na investicijskom forumu u Moskvi, Putin je rekao da se nada da će zdrav razum pobijediti na svim stranama, ali želi da NATO bude svjestan zabrinutosti Rusije za vlastitu sigurnost i kako će reagovati ako Zapad nastavi pomagati Kijevu da širi svoju vojnu infrastrukturu. 

- Ako se na teritoriju Ukrajine pojavi neka vrsta napadačkog sistema, vrijeme leta do Moskve bit će sedam do deset minuta, a pet minuta u slučaju postavljanja hipersoničnog oružja. Zamislite samo to - rekao je Putin, javlja Reuters. 

- Šta nam je činiti u takvom scenariju? Morat ćemo onda stvoriti nešto slično u odnosu na one koji nam na taj način prijete. A to možemo i sada – rekao je on.

Putin je dodao da je Rusija uspješno testirala novu hipersoničnu raketu na moru koja će biti u upotrebi početkom iduće godine.

Ranije u utorak, Sjedinjene Države i Britanija upozorile su Rusiju na bilo kakvu novu vojnu agresiju na Ukrajinu dok se NATO sastao kako bi razgovarao o tome zašto je Rusija premjestila trupe bliže svom južnom susjedu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.