open-navfaktor-logo
search
Ubistvo u Francuskoj
Putinov kritičar pronađen prerezanog vrata u hotelskoj sobi, sumnja se na rusku tajnu jedinicu
Poznati bloger Imran Aliev, koji se istaknuo kritikama na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina, je ubijen, baš u periodu u kojem u Evropi vlada strah od ruskih tajnih jedinica zaduženih za pogubljenja.
08.02.2020. u 19:04
get url
text
Imran Aliev

Aliev je pronađen prošle sedmice sa prerezanim grlom u hotelskoj sobi u Lilleu u Francuskoj.

Ovaj 44-godišnjak glasno se usprotivio Vladimiru Putinu i čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu. Francuska policija smatra da je njegovo ubistvo "politički motivirano".

Sada se službenici nadaju da će pronaći 35-godišnjeg pratitelja žrtve, koji je nestao ubrzo nakon ubistva.

Par je putovao iz kuće Imrana Alijeva u Belgiji u sjevernu Francusku vozom 29. januara, gdje su rezervirali smještaj u hotelu. Menadžer je dan kasnije otišao da provjeri goste i otkrio tijelo.

Smatra se da je na mjestu napada pronađen i nož koji je poslan u forenzičku laboratoriju na analizu.

- Aliev je u srijedu napustio Belgiju, gdje je bio pod policijskom zaštitom zbog prijetnji Rusije i Čečenije zbog svog opozicionog pisanja. Bio je u pratnji drugog Čečena, kojeg smo unaprijed identificirali na osnovu njegovih putnih isprava - rekao je visoki francuski policijski zvaničnik.

Dodao je da Francuska još nije kontaktirala Rusiju za pomoć u tom slučaju.

Aliev je porijeklom iz Čečenije, jugoistočne ruske regije koja je proteklih desetljeća vodila dva brutalna rata za nezavisnost. Na čelu Čečenije je od 2007. godine Kadirov, koji ima veliku podršku Moskve.

Aliev, otac četvero djece, često je objavljivao snimke na YouTubeu na kojima je kritikovao čečensku vlast. Snimke je objavljivao pod pseudonimima Mansur Stariy ili Old Mansur.

Njegovo ubistvo je posljednja u nizu onih koje izazivaju strah u Evropi jer je pripisana ruskoj jedinici zaduženoj za likvidacije u inostranstvu.

VEZANI TEKST - Državni udari, ubistva, trovanja: Otkriveni detalji o tajnoj ruskoj jedinici koja djeluje i u našem regionu

Najpoznatiji slučaj u Evropi je napad na Sergeja i Juliju Skripal nervnim agensom u Salisburyju u Engleskoj 2018. godine.

Bivši čečenski pobunjenički zapovjednik Zelimkhan Khangoshvili ubijen je u prepunom parku u Berlinu. To je natjeralo njemačke vlasti da protjeraju dvojicu ruskih diplomata uprkos tome što je Moskva negirala bilo kakvu ulogu u ubistvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.