open-navfaktor-logo
search
Stvara tenzije i razdor
Puzajući šovinizam Zorana Milanovića: I u Hrvatskoj se pitaju zašto predsjednik nije u stanju sabrati se?
"On je predsjednik države. Zašto se tako ponaša? Čitava zemlja napeto prati misterij zvan Zoran Milanović. Šta se to događa s predsjednikom Hrvatske, šta ga je toliko žestoko ubolo da nije u stanju sabrati se i iskontrolirati, nego iz dana u dan iznova zapanjuje javnost novim skandaloznim ispadom?"
01.10.2020. u 16:59
get url
text

Tako počinje jedan od tekstova u hrvatskom Jutarnjem listu. I zaista, zašto se predsjednik Hrvatske ne može sabrati, iskotrolisati i kada misli prestati sa skandaloznim ispadima...

- Otkako se otkrilo da je i u vrijeme strogih epidemioloških mjera, kad su svi kafići i restorani morali biti zatvoreni, odlazio u sumnjivi klub uhapšenog šefa Janafa Dragana Kovačevića "jer je bilo puno hrane koja se trebala baciti", Zoran Milanović sve se dublje ukopava - nastavljaju u Jutarnjem. 

Slučaj "Janaf" velika je afera u Hrvatskoj kojom se bavi cijela hrvatska javnost, istražni organi i pravosuđe, a ponajviše sam Milanović. Saborske zastupnice Daliju Orešković i Marijanu Puljak nazvao je narikačama. 

 

Milanovićeva nemogućnost da se iskontrolira i sabere zahvatila je Bosnu i Hercegovinu. Već danima komentira unutarnja pitanja BiH, stvara tenzije i razdor. Tako je i jučer kazao kako "Hrvati u Bosni i Hercegovini neće biti manjina i da će se boriti za njihova prava", a potom nastavio: 

- Ovo što se tamo događa nikako ne valja i mislim da je hrvatska vlast zadnjih godina pokazivala ljenost. To su užasne stvari i ako odu predaleko, imat ćemo ozbiljan problem u BiH. Mi smo država koja se zalaže za rješenje unutar BiH, ne za komadanje BiH, ali isto tako ne ni za zulum nad Hrvatima koji su najmalobrojniji, ali Boga mi neće biti manjina. 

Iako Milanović kaže kako "nije za komadanje BiH, već za rješenja", samom tvrdnjom da se nad Hrvatima u BiH provodi zulum (ugnjetavanje, progon, tlačenje, nepravda, teror...), predsjednik Hrvatske zaprovo unosi razdor i sukobljava bh. Hrvate i Bošnjake. Riječ "zulum" nije baš uobičajena u hrvatskom jeziku, pa ne treba previše razmišljati da bi se došlo do zaključka zašto je baš nju odabrao kako bi, potpuno netačno i klevetnički, opisao položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. 

Milanović je sve ovo pričao novinarima jučer u Jastrebarskom tokom berbe grožđa. I uz najbolju volju da mu se takve izjave jednostavno podvedu pod - udarilo mu grožđe u glavu, to nije moguće. Zoran Milanović je na funkciji predsjednika Hrvatske i njegove klevetničke izjave upućene prema BiH, a prije svega Bošnjacima, su zapravo poruke Republike Hrvatske. 

U istom tonu je nastavio i danas. 

Komentirao je i izjavu Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, koji je kazao da je odbio poziv Milanovića da se sastane s njim u Hrvatskoj. 

- Gospodin Izetbegović je nekonzistentan jer je otišao kod hrvatskog premijera (sastanak je bio na nivou predsjednika političkih stranaka- SDA, HDZ BiH i HDZ RH, op. a.). Meni je drago da je otišao. Hrvatska ima načina da se na miran, uporan i bezobrazan način izbori za hrvatski narod - rekao je Milanović te nastavio:

- Kad mi neko kaže da će BiH ući u NATO, mi smo članica NATO-a i imam problem da ulazi država koja je tako neusklađena jer primam garancije za takvu državu. Ja bih rado, Srbi su protiv, ali u ovakvoj situaciji ti si stavljaš na leđa jednog saveznika za kojeg moraš odgovarati. Čini mi se da gospodinu Izetbegoviću to nije važno, više gleda prema Ankari, a i Ankara je u NATO-u. Bar još uvijek (?!).

Milanovićev puzajući šovinizam spram Bošnjaka ( i muslimana), pa i spram žena kako se može vidjeti po njegovoj igri na domaćem terenu, sve je učestaliji. Do te mjere da predsjednik Hrvatske postaje vrlo ozbiljan izvor i razlog svakodnevnih tenzija. 

"Do podne partizan, od podne ustaša", kako ga je opisivao ranije Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, odbijanjem da razgovara sa predstavnicima institucija BiH i insistiranjem da se sastaje samo sa "predstavnicima naroda" upravo doprinosi nastojanjima da se države BiH "komada". 

 

 

Milanović koji je nedavno odlikovao odlazećeg ruskog ambasadora Anvara Azimova iz Hrvatske, a potom primio u posjet Dodika, destruktivnu politiku spram BiH nikada zapravo nije ni prikrivao. Jedina razlika u odnosu na prijašnje političko djelovanje je ta što u ovom, predsjedničkom, mandatu više podsjeća na notorne Aleksandra Vulina i Ivicu Dačića iz susjedne Srbije, nego na čelnika jedne civilizirane evropske države. Upravo Vulin i Dačić koordinirano sa Milanovićem ovih dana sipaju otrov prema BiH i to naizmjenično, prema Džaferoviću, Komšiću i Izetbegoviću. 

Da stvar bude gora, očito na sugestiju Milanoviću bliskih ljudi ili njegovu, pojedini mediji u Hrvatskoj su pokušali objasniti politiku predsjednika RH, pa i njega i sebe sapleli u toj vrteški potpunog apsurda. 

Tako je Novi list objavio kako "Milanović smatra da važne razgovore može voditi samo sa onima koji su najviše u poziciji da akumuliraju stavove tri konstitutivna naroda u BiH", a u takvu njegovu politiku se valjda ne uklapaju predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva Željko Komšić. Međutim, u istom tekstu - kakvog li pardoksa, navode da je trebao razgovarati sa Džaferovićem te odustao. Razgovor sa Džaferovićem je, kako se može iščitati, dogovaran ili planiran prije Izetbegovićeve izjave da je adresa za razgovor hrvatskog predsjednika u BiH upravo Predsjedništvo, odnosno Džaferović. Milanović je odustao "jer nije političar koji voli da ga neko uvjetuje"!?

Kakva politika i predsjednik, takvo i objašnjenje. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.