navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Značajno priznanje

"Quo Vadis, Aida?" najbolji film na festivalu Arras u Francuskoj

Film "Quo Vadis, Aida?" rediteljice Jasmile Žbanić, nakon što je nedavno nagrađen na festivalima u Turskoj i Egiptu dobio je još jedno značajno svjetsko priznanje.

Objavljeno: 18.11.2020. u 11:25
get url
text

"Quo Vadis, Aida?" je dobitnik glavne nagrade Atlas za najbolji film na 21. Arras film festivalu u Parizu, saopćila je Deblokada. Žiri, u sastavu Michael Leclerc (reditelj i scenarista), Baya Kasmi (reditelj i scenarista), Alice de Lencquesaing (glumica), Olivier Loustau (glumac i reditelj) i Felix Moati (glumac i reditelj), u svom saopćenju je naveo:

"Žiri je jednoglasno dodijelio glavnu nagradu filmu "Quo Vadis, Aida?" Jasmile Žbanić. Režija lišena patosa, dok istovremeno diše tragičnim dahom, transcendira puku potrebu da se govori o ovoj temi. Žiri je osjetljiv na činjenicu da film sugerira mogućnost pomirenja".

Arras film festival okuplja filmske profesionalce i evropske kulturne institucije u cilju podrške evropskim filmskim kreacijama i predstavljanja evropske kinematografije svojoj publici. Svake godine festival prikaže 120 igranih filmova i broji više od 50 hiljada posjetilaca. 

"Quo Vadis, Aida?" je najgledaniji film u kinima u Bosni i Hercegovini tri sedmice zaredom i do danas ga je vidjelo 7.728 ljudi, navodi u svom saopćenju Screendaily. Bosanskohercegovačka publika film može pogledati u kinima Cinestar Sarajevo, Tuzla, Mostar, Zenica i Bihać, Meeting Point Sarajevo i Cineplexx Mostar.