open-navfaktor-logo
search
Osudio nasilje
Rabin Feldman: Cionističkom pokretu treba rat, ponašaju se kao da Palestinci ne postoje
Rabin Dovid Feldman, glasnogovornik Međunarodne organizacije Jevreja protiv cionizma, poznate i kao Neturei Karta, posljednje izraelske napade u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) opisao je kao "neprihvatljivo sulude postupke".
11.05.2021. u 13:23
get url
text

Feldman je govorio o tenzijama koje su uslijedile nakon što su izraelske vlasti pokušale deložirati Palestince iz četvrti Sheikh Jarrah u Istočnom Al-Qudsu kao i o samom korijenu čitavog problema. Odmah na početku je kazao da izraelske provokacije protiv Palestinaca nisu ništa novo jer su se i ranije mnogo puta dešavale.

- Nažalost, ovo je taj isti obrazac i vrlo je sličan događajima koji traju već 70 godina. Nikoga ne bi trebali iznenaditi takvi neprihvatljivo suludi postupci - kazao je Feldman.

Objasnio je da je uzrok ili korijen cijelog problema cionistički pokret, koji je uspostavio državu Izrael koju pravi Jevreji koji vjeruju u Toru, svetu knjigu Židova, nikako ne prihvataju.

- Ovaj cionistički pokret ne priznaje ništa što je bilo prije njih. Zato se i događa sve ovo. Zbog toga se u Sheikh Jarrahu događaju ove tužne scene gdje žele protjerati ljude iz njihovih domova. Isto se dogodilo i u prošlosti kada su rušili domove palestinskog naroda. Sve to ponovo viđamo. Kao da palestinski narod nikada nije ni postojao, kao da uopće ne postoji - rekao je Feldman.

Cionističkom pokretu potreban rat

Feldman je kazao da se ovakvi i slični sukobi mogu očekivati ukoliko se pogleda na same temelje osnivanja Izraela.

- Nažalost, već decenijama vidimo da izraelski cionistički pokret traži da ih neko napada kako bi opravdao svoj rat protiv palestinskog naroda. Nije ni čudno zašto su izazvali incidente u Sheikh Jarrahu koji su doveli do reakcije Palestinaca. Jedino objašnjenje koje mogu dati je da cionističkom pokretu treba rat. Treba im rat da bi postojali i stekli simpatije jevrejskog naroda. Treba im rat da bi mogli reći Židovima 'gledajte, u opasnosti smo, Palestinci su nam prijetnja' - rekao je.

Naglasio je da je svakako krajnje pogrešno sve ono što je do sada kroz historiju učinjeno palestinskom narodu.

- Moramo doći do korijena ovog pitanja. Potrebni su nam popravljanje i ispravljanje svih dosadašnjih grešaka. Nažalost, ukoliko se ovo ne ispravi i greške ne identifikuju, nažalost nećemo nigdje stići - rekao je Feldman.

Protiv svega što cionizam zagovara

Istakavši da bi, kako nalaže i judaizam u koji vjeruje, svi ovi napadi trebali odmah prestati, Feldman je još kazao da američki političari koji su digli glas protiv nasilja posljednjih nekoliko dana zaslužuju riječi hvale.

- Ovo je izvrsno, ali potičem ljude da urade mnogo više nego što je već urađeno. Ovo je lijep korak u pravom smjeru, ali moramo biti načisto s tim. Ovo nije samo slučaj Sheikh Jarrah ili nekoliko događaja, ovo je cijeli projekat kojim se vrši pritisak na čitav jedan narod - rekao je Feldman.

Kako je kazao, u svijetu ali i na okupiranim palestinskim teritorijama postoje mnogi Jevreji koji su izuzetno ljuti zbog svih ovih dešavanja.

- Religiozni Jevreji u svijetu koji su protiv cionizma, uključujući i one u okupiranoj Palestini, nisu samo protiv pokreta ekstremnih doseljenika, mi smo protiv svake okupacije i svega što zagovara cionizam. To je protivno našoj religiji, pravdi, međunarodnom pravu, čovječanstvu. To je protivno interesima palestinskog naroda i interesima jevrejskog naroda širom svijeta - kazao je Feldman.

Naši se glasovi ignorišu

Poručio je također da će učestvovati na raznim protestima koji će se ove sedmice održati u New Yorku i Washingtonu protiv izraelskog nasilja i pritisaka nad Palestincima.

- Učinit ćemo sve što možemo da podržimo potlačeni narod Palestine i da zaustavimo okupaciju. Spremni smo barem da ljude informišemo kako bi shvatili šta se događa te da to nije ispravno - rekao je Feldman.

Istakao je također da proizraelske snage pokušavaju na svaki način spriječiti i suzbiti sve drugačije glasove i zatvoriti njihove naloge na društvenim mrežama.

- To se stalno događa, naši se glasovi ignorišu i sistematski smo cenzurisani u glavnim medijima. Navikli smo na to već decenijama - kazao je Feldman.

Istakao je također da kritikovanje Izraela i njegove politike nije "antisemitizam".

- Ponosni smo što možemo kazati da kritikujemo Izrael zbog kršenja i narušavanja svih oblika pravde - kazao je Feldman.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.